00:52

UŽIVO 89. DAN RATA U UKRAJINI Teška situacija na istoku zemlje; ukrajinski parlament zabranio Z; nova procena ruskih gubitaka

blog

89. DAN RATA U UKRAJINI Ostin: 20 zemalja obećalo novu vojnu pomoć Ukrajini! Peskov: Zapad kriv za globalnu krizu sa hranom

Planeta -

Danas je 89. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Ponedeljak, 23. maj

* Žestoke borbe u Donbasu

* Susret Putina i Lukašenka

* Prva kazna za ratne zločine u Ukrajini

Lojd Ostin: 20 zemalja šalje novu vojnu pomoć Ukrajini

Dvadeset zemalja obećalo je novu vojnu pomoć Ukrajini, objavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin nakon drugog sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu.

Danska je pristala da dostavi Ukrajini lanser Harpun i rakete kako bi "pomogli Ukrajini da odbrani svoju obalu", rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon virtuelnog skupa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Češka je takođe pristala da pošelje "značajnu podršku" Ukrajini, uključujući "nedavnu donaciju jurišnih helikoptera, tenkova i raketnih sistema", dodao je Ostin.

Sveukupno, 20 zemalja je "najavilo nove pakete bezbednosne pomoći", rekao je Ostin, uključujući "kritično potrebnu artiljerijsku municiju, sistemu obalske odbrane, tenkove i druga oklopna vozila".

Bivša šefica diplomatije Austrije podnela ostavku u odboru Rosnjefta

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl napustila je odbor ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

Knajsl, koja je bila ministarka od 2017. do 2019. je navela da je zahvalna na "zajedničkom poslu u poslednjih 10 meseci koji se obavljao uprkos pandemiji i teškoj međunarodnoj situaciji".

Prošle nedelje, bivši nemački kancelar Gerhard Šreded i izvršni direktor Severnog toka Matias Varing napustili su odbor Rosnjefta.

Lukašenko: Zapad pokušava da rasparča Ukrajinu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se danas u Sočiju sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, rekao je da "Zapad pokušava da raščereči Ukrajinu" a Poljska da zauzme zapadne delove zemlje.

Takođe je rekao da će Kijev, da bi blokirao poljske aspiracije, zatražiti pomoć Rusije i Belorusije

Britanci objavili novu mapu situacije u Ukrajini

Šef ukrajinske obaveštajne službe: Putin preživeo atentat na Kavkazu

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin preživeo pokušaj ubistva na Kavkazu, pre dva meseca.

"Bilo je pokušaja atentata na Putina... Čak su ga, priča se, napali predstavnici Kavkaza, ne tako davno. Ovo je informacija koja nije javna. Bio je to apsolutno neuspešan pokušaj, ali se zaista dogodio … Bilo je to pre otprilike dva meseca", rekao je Budanov za ukrajinsku Pravdu.

Kremlj: Zapad je izazvao globalnu krizu koja preti svetskom gladi

Zapadne zemlje su izazvale globalnu krizu s hranom uvođenjem najtežih sankcija Rusiji u modernoj istoriji, saopšteno je iz Kremlja.

"Rusija je uvek bila pouzdan izvoznik žitarica. Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji vodi prema svetskoj gladi su oni koji su nam uveli sankcije", rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Gotovo trećina svetskih zaliha žitarica dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Ujedinjene nacije su saopštile da se 36 zemalja oslanja na Rusiju i Ukrajinu za više od polovine uvoza žitarica, a među njima su i neke od najsiromašnijih država na svetu.

Peskov je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin slaže se s procenom UN-a da se svet suočava s prehrambenom krizom koja bi mogla dovesti do gladi.

Ukrajinski parlament: Zaplenićemo imovinu onih koji su podržavali rusku invaziju

Ukrajinski parlament najavio je novi zakon koji državi dopušta da zapleni imovinu koja pripada ljudima za koje se utvrdi da podržavaju rat.

"Za sve koje se utvrdi da podržavaju borbu, rizikovaće da izađu pred ukrajinski Vrhovni antikorupcijski sud, gdje će zvaničnici tražiti povraćaj svoje imovine u državni budžet", navodi se u saopštenju parlamenta.

"Postupak identifikacije i oduzimanja imovine sankcionisanih osoba, koje na ovaj ili onaj način podržavaju agresiju okupatora na Ukrajinu, omogućiće brzo i efikasno punjenje ukrajinskog budžeta na račun neprijatelja", dodaje se u saopštenju.

Ruskom vojniku doživotna zbog ubistva civila

Ruski vojnik proglašen je krivim u suđenju za ratne zločine u Ukrajini.

Vadim Šišimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubistva nenaoružanog civila nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

On je priznao krivicu za ubistvo 62-godišnjeg muškarca na severoistoku Ukrajine.

Otkriveno šta čeka zarobljenike iz Azovstalja

Vođa proruskih separatista u Donjecku Denis Pušilin rekao da će "svim ratnim zarobljenicima iz čeličane Azovstalj biti suđeno na sudu Narodne Republike Donjeck", prenosi Interfaks.

Opširnije pročitajte OVDE.

Poljska prekida uvoz ruskog gasa

Poljska vlada je objavila da prekida uvoz ruskog prirodnog gasa i to ne čekajući da istekne sadašnji ugovor krajem 2022, prenosi RT. Zajedno sa Bugarskom i Finskom, Varšava je odbila da prihvati novi ruski mehanizam plaćanja zasnovan na rubljama uveden krajem marta.

"Posle 30 godina može se konstatovati da su odnosi u gasnoj industriji između Poljske i Rusije prestali“, rekao je Pjotr Naimski, poljski komesar za stratešku energetsku infrastrukturu.

Zvaničnik je dodao da bi poljski deo gasovoda Jamal-Evropa, koji je ranije korišćen za pumpanje prirodnog gasa iz Rusije, mogao da se koristi za snabdevanje iz Nemačke.

U Austriji zamrznuta 253 miliona evra ruskih oligarha

U Austriji su do sada zamrznuta 253 miliona evra imovine ruskih oligarha, saopštila je austrijska vlada.

Nadležna radna grupa, pod rukovodstvom Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajne službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, novac je "zamrznula" na ukupno 97 žiro računa.

To je gotovo duplo više nego što je Nemačka objavila u martu, navodi se u saopštenju.

Istražni organi uspeli su da uđu u trag u pet unosa u vlasničke knjige koji su imali za cilj, kako se sumnja, da se sakrije imovina.

Dalji slučajevi, za koje se, takođe, sumnja, na meti su istražnih organa.

Moskva: Ruske jedinice vrše deminiranje u Azovstalju

Ruske jedinice započele su deminiranje u čeličani Azovstalj u Marijupolju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Izvestija.

Navodi se da su ruske jedinice za dva dana deaktivirale više od 100 eksplozivnih naprava.

Britanci: Rusi u 3 meseca rata imaju gubitke kao u 9 godina rata u Avganistanu

U tri meseca rata u Ukrajini, ruske snage pretrpele su gubitke uporedive sa gubicima Sovjetskog Saveza tokom devetogodišnjeg rata u Avganistanu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izveštaju vojnih obaveštajaca.

Kombinacija "loše taktike, ograničene podrške iz vazduha i manjka fleksibilnosti" te pristup zapovedanju koji karakterizira "spremnost na ponavljanje grešaka" doveli su do visokih gubitaka, navodi se u jutrošnjem izveštaju britanskih obaveštajaca.

Snažne eksplozije u Korostenu, Žitomirska oblast

Tokom noći u gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti odjeknule su snažne eksplozije, informaciju je potvrdila zamenica gradonačelnika Korosten Natalija Čiževskaja.

Prema njenim rečima, meštani su čuli zvuke dve eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi.

Čiževska je kasnije izvestila da se u gradu čula još jedna eksplozija.

Zelenski: Na istoku dnevno umire do 100 Ukrajinaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da svakog dana u borbama na istoku zemlje pogine od 50 do 100 Ukrajinaca.

Najteže borbe ovih dana vode se oko gradova Sieverodonjecka i Lisičanska u Lugansku, jednoj od dve regije koje čine pokrajinu Donbas na istoku zemlje, koju Rusi pokušavaju da osvoje.

Ukrajinski parlament zabranio "Z" i "V"

Ukrajinski parlament zabranio je sinoć simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili istorijske svrhe.

Zelenski je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, bibliotekama, naučnim radovima, udžbenicima i sličnim primerima.

Nijedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi.

Putin i Lukašenko se danas sastaju u Sočiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči, gde će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kremlj je ranije saopštio da će tokom razgovora 23. maja predsednici Rusije i Belorusije razmotriti razvoj odnosa dve zemlje, sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije, kao i međunarodna pitanja.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track