BAJDENOVO OŠTRO UPOZORENJE SI ĐINPINGU Amerika će vojno intervenisati u slučaju da Kina izvrši invaziju na Tajvan!
Foto: Nicolas Datiche / Sipa Press / Profimedia

jasno

BAJDENOVO OŠTRO UPOZORENJE SI ĐINPINGU Amerika će vojno intervenisati u slučaju da Kina izvrši invaziju na Tajvan!

Planeta -

Predsednik SAd Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će Sjedinjene Države vojno odgovoriti ako Kina interveniše na Tajvanu silom, rekavši novinarima u Tokiju da je to obaveza koju je Amerika preuzela na sebe.

-Vidite, evo situacije, mi se slažemo sa politikom Jedne Kine. Potpisali smo je i sve prateće sporazume napravljene odatle, ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije odgovarajuća, rekao je Bajden novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, prenosi CNN.

Bajden je davao slične izjave u prošlosti, samo da bi Bela kuća rekla da se dugogodišnja američka politika nije promenila prema ostrvu.

SAD obezbeđuju Tajvanu odbrambeno oružje, ali su namerno ostale dvosmislene o tome da li će vojno intervenisati u slučaju kineskog napada.

Prema "politici jedne Kine", SAD priznaju, ali ne podržavaju da je Tajvan deo Kine.

U izjavi nakon Bajdenovih komentara u ponedeljak, zvaničnik Bele kuće rekao je da je zvanični stav SAD ostao nepromenjen.

-Kao što je rekao predsednik, naša politika se nije promenila. Ponovio je našu politiku jedne Kine i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. Takođe je ponovio našu posvećenost prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom da obezbedimo Tajvanu vojna sredstva za odbranu, rekao je zvaničnik.

"Politika jedne Kine" je diplomatsko priznanje stava Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track