EU NE HRANI, NEGO JEDE SVET NA ŠTETU PRIRODNE SREDINE! Ozbiljna optužba organizacije za zaštitu okoline WWF
Foto: adam korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

izveštaj WWF

EU NE HRANI, NEGO JEDE SVET NA ŠTETU PRIRODNE SREDINE! Ozbiljna optužba organizacije za zaštitu okoline WWF

Planeta -

Evropska unija uvozi više hrane nego što je izvozi i to na štetu prirodne sredine, pokazao je novi izveštaj organizacije za zaštitu okoline WWF.

"EU troši više od svog poštenog udela, a trenutni visoki nivo proizvodnje hrane moguć je samo zahvaljujući velikom uvozu resursa", navodi WWF u novom izveštaju.

EU je ubirala milijarde od svetske trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, ali višak je skrivao mnoge "neugodne istine", rekao je glavni autor izveštaja Habier Ruiz.

"Umesto svetske žitnice, EU je zapravo svetska trgovina mešovitom robom visoke klase, koja izvozi proizvode namenjene prvenstveno bogatijim potrošačima, a visoki nivo proizvodnje postiže se neodrživim unosima, uvozom i rasipničkim korišćenjem zemljišta", naveo je on a prenosi Index.hr.

"Trgovina EU toliko poskupljuje račune potreba društva i okoline da praktično jedemo svet", zaključio je Ruiz iz WWF.

Izveštaj je utvrdilo da je mnogo uvoza hrane u EU i domaće proizvodnje temeljno neodrživo jer nagriza prirodne resurse, pokreće globalno krčenje šuma i iscrpljuje riblje fondove.

Čak se 40 posto hrane proizvedene u EU nikada ne konzumira, dok je EU i dalje drugi po veličini uvoznik proizvoda u svetu koji se povezuju s krčenjem tropskih šuma.

Izveštaj je pokazao da su potrošači željni promena: tri od pet Evropljana žele da jedu održivije, a tri od četiri žele da zakonodavstvo EU osigura da svi proizvodi koji se prodaju u EU ne podstiču gubitak biološke raznolikosti.

Evropska komisija više ne može da izbegne pokretanje odlučnih mera za rešavanje ekoloških i društvenih uticaja na našu potrošnju hrane, rekao je Ruiz.

"Sada je vreme da se pozabavimo duboko ukorenjenim problemima u samoj srži načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu", istakao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track