SSSR JE RAZVIJAO LASERSKI TENK: Evo kakve su šanse da ga Rusija dovrši i upotrebi u ratu! VIDEO
Foto: AP, Shutterstock

oružje

SSSR JE RAZVIJAO LASERSKI TENK: Evo kakve su šanse da ga Rusija dovrši i upotrebi u ratu! VIDEO

Planeta -

Pred kraj Hladnog rata, Sovjetski Savez je počeo da eksperimentiše sa idejom da postavi tenk opremljen laserom koji bi mogao da zaslepi sisteme ciljanja ulaznih balističkih projektila ili vozila. Na kraju, napravljena su dva prototipa laserskog naoružanja 1K17 Sžatie, u prevodu „Kompresija“, iako nisu bili gotovi sve dok Sovjetski Savez nije pao i nije ga zamenila nova vlada Ruske Federacije.

Danas su Sjedinjene Države među brojnim državama koje rade na razvoju i primeni naprednog usmerenog energetskog oružja, ili lasera, za brojne vojne primene. Američko vazduhoplovstvo je nedavno objavilo svoje namere da počnu da postavljaju lasere na svoje borbene platforme već 2025. godine, a američka mornarica je počela da testira svoj najnoviji laser, MK 2 MOD 0, na brodu USS Portland u maju ove godine. Ali decenijama pre nego što su ovi programi izašli na videlo, Sovjetski Savez je već istraživao ideju korišćenja lasera ​​kao sredstva protivraketne odbrane.

Sovjetska strategija nije bila da koristi ove lasere za uništavanje dolazećih projektila kao što to nameravaju da urade aplikacije koje se danas razvijaju. Umesto toga, sovjetski laserski tenk je imao za cilj da zaslepi ili spali rakete sa elektro-optičkim senzorima koje su korišćene da pronađu svoje ciljeve. Jednom zaslepljena ili oštećena, projektil bi promašio cilj, bilo da je to 1K17 ili druga obližnja sredstva. Druge planirane primene uključivale su korišćenje laserskog aparata za zaslepljivanje teških vozila kao što su tenkovi, što im onemogućava da ciljaju i precizno pucaju.

Kako je to funkcionisalo?

1K17 Compression je zapravo dizajniran korišćenjem brojnih modifikovanih, ali već dostupnih delova, što ga čini jeftinijim za izgradnju i lakšim za održavanje nego što bi to mogla biti potpuno nova platforma. Šasija je bila specijalno dizajnirana za primenu lasera, ali je zapravo bila samo modifikovana verzija postojećeg donjeg stroja sovjetske samohodne haubice Msta-S. Na vrhu artiljerijske šasije, sovjetski inženjeri su postavili sklop koji je sadržao desetak pojedinačnih lasera ​​(u dva reda od po šest), zajedno sa neophodnim laserskim daljinomerom i sočivima za dnevno i noćno nišanjenje. Svaki od lasera ​​u sklopu dolazi sa sopstvenim električnim pogonima za nišanjenje, omogućavajući sistemu da usmeri sve lasere na objekte različitih udaljenosti.

Sami laseri su bili solid-state platforme zasnovane na aluminijum oksidu Al2O3. Zajedno, 12 lasera ​​je sijalo kroz sočiva za pojačavanje koja su efikasno pretvarala 12 pojedinačnih zraka u jedinstveni snop velike snage. Velike baterije su takođe bile smeštene u vozilu, nudeći mogućnost (prema izveštajima ruskih medija) da se brzo uzastopno gađaju više meta. „[Laserski topovi] bili su u stanju da spale svu neprijateljsku optiku unutar direktne linije vida u delićima sekunde“, objavila je ruska državna ruska ruska gazeta. „Kada je došlo do kontakta sa neprijateljskim oklopnim vozilima, sovjetski laserski tenkovi bi ih jednostavno zaslepili, čineći nišansku vatru nemogućom.

Međutim, važno je imati na umu da je ruska vlada koja je nasledila program laserskih tenkova takođe nasledila sovjetsku veštinu da laže o njihovoj vojnoj tehnologiji i sposobnostima.

Dakle... da li je to zaista funkcionisalo?

Mnogo toga o mogućnostima sovjetskog laserskog tenka ostalo je tajno do danas, uprkos otkazivanju programa pre nekoliko decenija. Međutim, čini se da tvrdnje zvaničnika koji su radili na programu sugerišu da je to bila veoma efikasna platforma (ili je barem imala usklađenu PR kampanju koja je imala za cilj da tako izgleda). Rečeno je da laserski sistemi imaju efektivni domet koji je najmanje dvostruko veći od konvencionalnog tenka, što znači da bi mogao da zaslepi ciljani aparat neprijateljskog tenka mnogo pre nego što tenk bude u dometu paljbe.

Neki u ruskoj vojsci su čak sugerisali da bi 1K17 bio efikasan protiv niskoletećih helikoptera. Tvrdnja je bila da se može upariti sa radarom da identifikuje potencijalne mete, a zatim koristiti seriju trepćućih sočiva da pronađe optiku koju bi helikopter (ili bilo koje drugo vozilo) mogao da koristi za postizanje cilja. Laserski rezervoar bi zatim ispalio usmereni zrak pravo na optičke sisteme, uništavajući ih (kao thSovjeti su tvrdili) ili ih u najmanju ruku privremeno zaslepili. Ovaj isti koncept koristila je Kina poslednjih godina – koristeći snažne lasere sa zemlje da „osvetli” američke špijunske satelite, efikasno ih zaslepljujući sve dok zrak ne izgubi vidno polje.

Za odbranu laserskog aparata, vozilo je opremljeno i protivavionskim topom i mitraljezom 12,7 mm NSV.

Danas, malo ili uopšte nema dokaza koji bi sugerisali da je laserski tenk bio toliko efikasan koliko su tvrdili Sovjeti ili Rusi. Moguće je da je visok stepen tajnosti povezan sa programom možda dozvolio da uvene i umre u burnim godinama nakon raspada SSSR-a, ali iz nekog razloga stoji da, da je 1K17 bio onoliko sposoban kako se tvrdi, bi u nekom trenutku doživeo oživljavanje finansiranja pod ruskom zastavom. Bilo je, naravno, glasina o ponovnom oživljavanju ovog programa - prvo 2015. i ponovo ranije ove godine. Za sada, međutim, glasine su sve što imamo.

Otkazivanje laserskog rezervoara, ali zadržavanje lasera

Prva dva radna prototipa 1K17 sišla su sa proizvodne trake 1992. godine, prateći blisko iza raspada Sovjetskog Saveza koji je pokrenuo napore. Prema ruskim medijima, program je bio izuzetno obećavajući, a neki izveštaji su čak sugerisali da je „praktično spreman“ da uđe u masovnu proizvodnju.

Bilo je, međutim, nekih problema koji su ograničili efikasnost 1K17. Prvo i najvažnije, uprkos mnogo većem dometu od konvencionalnog tenka, mogao je da se bori protiv protivnika samo uz zadržavanje linije vida sa njima. Ovo ga je učinilo ranjivim na artiljerijske napade i ograničilo efikasnost lasera ​​u lošem vremenu (iako su sovjetski zvaničnici tvrdili da su laseri dovoljno snažni da probiju oblake).

Na kraju, čini se da su visoka cena laserske platforme zajedno sa ekonomskim problemima koji su usledili nakon raspada Sovjetskog Saveza, urotili da se dalje finansiranje učini nemogućim. Program je ukinut ubrzo nakon što je ruska vojska preuzela njegove prototipove. Slični programi su, međutim, ostali u razvoju. Danas Rusija nastavlja rad na laserskom oružju sa sličnim ciljevima. Pre nekoliko godina najavili su novi laser za elektronsko ratovanje koji su razvijali da bi uništili sve, od optičkih sistema za ciljanje do špijunskih satelita. „Sistem će ciljati neprijateljske palubne, taktičke, dalekometne i strateške avione, elektronska sredstva i potisnuti radio-elektronsku opremu stranih vojnih satelita“, rekao je Jurij Majjevski, izvršni direktor kompanije za razvoj oružja, Radio-Electronic Technologies. Grupa (KRET) u Moskvi.

U skladu sa ruskom zaostavštinom medijske buke, za ovo novo oružje se kaže da može jednostavno da „isključi“ neprijateljske sisteme oružja. „U potpunosti će potisnuti komunikaciju, navigaciju i lokaciju cilja, kao i upotrebu visokopreciznog oružja“, rekao je Vladimir Mihejev, savetnik prvog zamenika generalnog direktora KRET-a. „Sistem će se koristiti protiv krstarećih projektila i potiskivaće satelitske sisteme za radio lokaciju. To će zapravo isključiti neprijateljsko oružje."

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track