ZMAJ SMRTI PRONAĐEN U ARGENTINI: Ogromni drevni leteći reptil dužine autobusa živeo je sa dinosaurusima pre 86 miliona godina
Foto: EPA/National Museum of Wales

jedan od najvećih ikad

ZMAJ SMRTI PRONAĐEN U ARGENTINI: Ogromni drevni leteći reptil dužine autobusa živeo je sa dinosaurusima pre 86 miliona godina

Planeta -

Fosilizovani ostaci ogromnog letećeg reptila nazvanog "Zmaj smrti" - koji je živeo sa dinosaurusima pre 86 miliona godina - otkriveni su u Argentini.

Dug oko 9 metara, to je najveći pterosaurus otkriven u Južnoj Americi i jedan od najvećih letećih kičmenjaka koji su ikada živeli.

Istraživači su rekli da bi 'zver' verovatno bila zastrašujući prizor dok je lovila svoj plen sa praistorijskog neba.

Procenjuje se da je zastrašujuća vrsta živela najmanje 20 miliona godina pre nego što je udar asteroida na današnje meksičko poluostrvo Jukatan zbrisao oko tri četvrtine života na planeti pre 66 miliona godina.

Tim paleontologa otkrio je fosile Thanatosdrakon amarua u planinama Anda u zapadnoj argentinskoj provinciji Mendoza.

Vođa projekta Leonardo Ortiz rekao je da su karakteristike fosila koje nikada ranije nisu bile viđene zahtevale novi naziv roda i vrste. "Zver" je tako dobila ime po starogrčkoj reči za smrt (thanatos) i zmaj (drakon).

"Činilo se prikladnim da ga tako nazovemo“, rekao je Ortiz sa Nacionalnog univerziteta Kujo u Mendozi. "To je zmaj smrti".

Reptil je bio dugačak kao žuti školski autobus sa procenjenim rasponom krila od oko 9 metara.

Tim paleontologa otkopao je oko 40 kostiju i fragmenata. Kažu da ogromne kosti fosila klasifikuju novu vrstu kao najvećeg pterosaurusa do sada otkrivenog u Južnoj Americi i jednog od najvećih pronađenih bilo gde u svetu.

Istraživači su otkrili da stene koje čuvaju ostatke reptila datiraju pre 86 miliona godina iz perioda krede, koji je trajao od pre oko 145 do 66 miliona godina.

"Nemamo podatke ni o jednom bliskom rođaku koji čak ima modifikaciju tela sličnu ovim zverima“, rekao je Ortiz.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track