BAJDEN GAFOVIMA DAJE PROTIVNICIMA SAD SAVRŠENO ORUŽJE: Najnoviji može kineskom predsedniku biti idealan izgovor! VIDEO
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo, EPA / Xinhua

foks njuz

BAJDEN GAFOVIMA DAJE PROTIVNICIMA SAD SAVRŠENO ORUŽJE: Najnoviji može kineskom predsedniku biti idealan izgovor! VIDEO

Planeta -

Gafovi Džoa Bajdena predstavljaju opasnost za Amerikance, analizira Foks njuz

Još jednom, obraćajući se stranoj publici bez upotrebe Telepromptera, predsednik Bajden se obratio na temu koja nije bila u planu, u ovom slučaju obećavajući da će SAD odgovoriti vojno ako Kina napadne Tajvan. Još jednom, Bela kuća je morala da demantuje ove tvrdnje.

Pre samo nekoliko nedelja Bajden je dao slične nepromišljene komentare tokom posete Poljskoj, kada se činilo da je pozvao na svrgavanje Vladimira Putina i nagovestio da bi američki vojnici uskoro mogli da uđu u Ukrajinu.

U oba slučaja, Bajden je neprijateljima SAD pružio neuporedive mogućnosti za propagandu; i Putin i predsednik Si mogu da koriste video zapise predsednikovih primedbi da opravdaju pojačana neprijateljstva.

Vojne pretnja protiv Kine nije pametna u bilo kom trenutku. Ali posebno sada, dok se predsednik Si suočava sa kritikama zbog lošeg rukovanja ekonomijom i koronom, mogao bi da shvati Bajdenovo nerazumno obećanje kao splav za spasavanje, koristeći impliciranu pretnju kao izgovor za pojačanje vojne agresije, ili čak za invaziju na Tajvan.

Skretanje pažnje kineske javnosti od drakonskih blokada i sve većeg broja nezaposlenih moglo bi biti primamljivo za autoritarnog Sija, koji želi da bude proglašen za doživotnog vladara krajem ove godine.

Kineske vlasti su ljutito reagovale na Bajdenov komentar, a portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je „Peking“ „snažno nezadovoljan“ predsednikovim obećanjem i obećao da će vlada „preduzeti čvrste mere da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese“.

Bajdenova sugestija da bi SAD vojno podržale Tajvan predstavlja odstupanje od „strateške dvosmislenosti“ koja je dugo vodila zvaničnu američku politiku. Naš pristup je, u stvari, bio da nateramo Kinu da nagađa, nadajući se da će neizvesnost odvratiti Peking od invazije.

Bajden je, govoreći u Japanu, prilično razbio tu neizvesnost.

Pošto je Bajden ranije davao slična obećanja Tajvanu, Bela kuća će se boriti da izbriše ovu najnoviju grešku. U dva odvojena navrata prošle godine, Bajden je tvrdio da su SAD imale "obavezu" da brane spornu teritoriju. Dva puta su Bajdenovi rukovodioci potvrdili da se u stvari pozicija naše nacije nije promenila.

Zašto je ovo bitno? Zato što je Kina prvi put posle dugo vremena u nevolji. Bela kuća se nedavno hvalila da će SAD ove godine rasti brže od Kine, prvi put od 1976. (Bajdenova administracija je ranije tvrdila u zaključku 2021. godine da su SAD pretekle Kinu 2021, što nije tačno .)

Novi portparol Bele kuće Karin Žan Pjer objavila je na Tviteru Blumbergovu studiju u kojoj se zaključuje da će američki BDP ove godine porasti za 2,8 odsto, u poređenju sa 2 odsto u Kini, tvrdeći da prednost potiče od Bajdenove ekonomske politike.

Prava vest je da Kina jedva raste, posle decenija strmoglave ekspanzije, uglavnom zbog pogrešnih koraka predsednika Sija.

Prvo, on je pokrenuo, kako tvrdi Foks, regulatorno gušenje kineskog tehnološkog sektor u svom pokušaju da obuzda moć oligarha u nastajanju. Kao rezultat toga, prema Ekonomist-u, 1 bilion dolara je izbrisano sa kolektivne tržišne kapitalizacije nekih od najvećih svetskih internet grupa, kao što su Tencent, gigant za igre i društvene mreže, i Alibaba, kineski gigant internet trgovine.

Si je pozicionirao svoje protivljenje tehnološkim preduzetnicima kao što je osnivač Alibabe Džek Ma kao politički privlačan socijalistički mandat, pozivajući na „zajednički prosperitet“ i zahtevajući od industrijalaca milijardera da se samokritikuju i pokaju.

Kako je nametnuo sve veći nadzor Komunističke partije nad važnim sektorom, Si je ohladio nove investicije, posebno iz inostranstva. Kineski indeks NASDAK Golden Dragon, koji je u februaru 2021. dostigao najviši nivo u istoriji, pao je za 69%.

Sijeva antitehnološka politika takođe je naškodila običnim Kinezima koji se, prvi put u godinama, suočavaju sa nezaposlenošću od preko 6%, najvišom stopom u decenijama, osim kratkog skoka u vezi sa koronom 2020.

Prošlog leta, na primer, Si je razbio firme za podučavanje posle škole koje su zapošljavale oko 250.000 ljudi. Zbog novih pravila koja sprečavaju firme da rade vikendom i koja su zahtevala da se ta preduzeća restrukturiraju u neprofitne, hiljade su izgubile posao.

Drugo, Si je zahtevao da Kina usvoji politiku nulte COVID-19 koja je dovela do drakonskih zatvaranja velikih delova nacije i uništila ekonomiju.

Kineska izgubljena bitka protiv COVID-a proizilazi iz dva problema: prvo, virus je postao sve zarazniji i teško ga je uhvatiti, a drugo, Peking se predugo tvrdoglavo oslanjao na neefikasnu domaću vakcinu.

Najbolja odbrana od smrti i ozbiljnih bolesti povezanih sa COVID-om je da se obezbedi da se veliki deo populacije – a posebno stariji ili bolesni ljudi – vakciniše. Od marta, samo polovina starijeg stanovništva Kine primila je dve injekcije. S obzirom na ranjivost ove grupe, vlada je bila primorana da izoluje desetine miliona svojih građana kako bi se sprečio veliki broj smrtnih slučajeva.

Ove godine, Si Đinping se nada da će biti imenovan za doživotnog predsednika, prateći Maove stope. U novembru, na svom 20. Kongresu nacionalne partije, Komunistička partija Kine (KPK) će odlučiti da li će Siju biti dodeljena ta retka čast.

Si je uradio odličan posao zatvaranja ili izbacivanja svojih protivnika, ali nedavna javna pojava premijera Li Kećijanga, kojeg Volstrit džornal opisuje kao „drugu najmoćniju političku ličnost“ Kine, navela je neke da se pitaju da li Sjijev uticaj jenjava. Li je zaslužan za ublažavanje nekih od Sijevih najštetnijih politika, kao što je razbijanje tehnologije; njegova povećana vidljivost signalizira frustraciju zbog kineskog usporavanja koje bi moglo da ugrozi Ksijeve ambicije.

S obzirom na Sijevu žudnju za moći, on se neće zaustaviti ni pred čim da bi osigurao svoju pobedu. Invazija na Tajvan, koja bi bila popularna u velikom delu zemlje, mogla bi biti njegov sledeći korak. Predsednik Bajden mu je možda upravo dao razlog.

Kurir.rs/Fox njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track