HOROR U SEVERNOJ KOREJI Trudnice sa koronom smeštaju u skladišta i improvizovane ustanove! Pate od groznice i bolova?!
Foto: Shutterstock

nehumani uslovi

HOROR U SEVERNOJ KOREJI Trudnice sa koronom smeštaju u skladišta i improvizovane ustanove! Pate od groznice i bolova?!

Planeta -

Epidemija korone u Severnoj Koreji može dovesti do porasta mrtvorođenih beba, jer se trudnice za koje se smatra da boluju od tog virusa prebacuju u hotele, skladišta i druge improvizovane medicinske ustanove i nedostaje im odgovarajući tretman.

Kako prenosi Radio Free Asia (RFA), nakon dve godine negiranja koronavirusa Severna Koreja priznala je da ima slučajeve zaraze.

Naveli su da su se "prvi" slučajevi pojavili tokom velike vojne parade krajem aprila.

Zemlja je uvela vanredno stanje i zatvoreni su čitavi gradovi, a stanovnici moraju meriti temperaturu i javljati simptome dva puta dnevno. Oni za koje se sumnja da su pozitivni na virus izoluju se od ostatka populacije.

Međutim, prostori namenjeni karantinu nisu ni približno opremljeni za tu svrhu, a naročito je teško stanje za trudnice. U hotelu u Anju, gradu na jugu provincije Pjongan, smešteno je oko 200 stanovnika koji pokazuju simptome koronavirusa. Sve što dobiju su dve tablete protiv bolova na dan.

- Mnogo je trudnica koje imaju vrlo ozbiljne simptome. Posebno su u opasnosti one koje upravo treba da se porode. Imali smo slučajeve prevremenih porođaja, kao i smrti fetusa, rekao je stanovnik za RFA želeći da ostane anoniman, dodajući kako trudnice u karantinu nemaju adekvatnu zdravstvenu negu.

Stanovnik, koji je video najmanje dva takva slučaja, otkriva i jezivu činjenicu da su vlasti u tim slučajevima uglavnom koncentrisane na zbrinjavanje tela nerođene dece, te se ni najmanje ne brinu o ženama koje su u teškom stanju.

Štaviše, ostavljaju ih u tim uslovima sve dok ne procene da su nestali simptomi Kovida.

U regiji Čungsan osobe za koje se sumnja da su pozitivne na koronavirus smeštaju se u prazna skladišta na jednoj farmi.

- Svaka osoba dobija dve tablete za snižavanje temperature, što je nedovoljno kod osoba sa izraženom groznicom. Ovde je trenutno oko 300 osoba, od čega 20 trudnica koje pate od groznice, oteklina i bolova po celom telu. Mole da ih se leči, ali to se ne događa. Trudnicama se daje ista hrana kao i ostalima, pirinač i supa od spanaća. Neuhranjene su te su česti slučajevi spontanih pobačaja prouzrokovanih lošim uslovima. Porodice su ogorčene i smatraju da su mere izolacije ubile tu decu, kao i neke trudnice koje su u izolaciji preminule, rekao je svedok tih zbivanja, takođe pod uslovom da ostane anoniman zbog sopstvene sigurnosti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track