ČUVENI RUSKI PILOT POGINUO U UKRAJINI Leteo u bombarderu koji je srušen! Radio za Vagnerovu grupu?!
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

rat u ukarajini

ČUVENI RUSKI PILOT POGINUO U UKRAJINI Leteo u bombarderu koji je srušen! Radio za Vagnerovu grupu?!

Planeta -

Na nebu iznad Ukrajine poginuo je penzionisani general ruskog ratnog vazduhoplovstva Kanamat Botašev kada je bombarder u kom je leto srušen.

Informaciju o njegovoj smrti za BBC na ruskom su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio komandant, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegovog penzionisanja, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Jedan od bivših kolega potvrdio je za BBC da je penzionisani general izvršavao vazdušne zadatke u Ukrajini na jurišnom lovcu Suhoju Su-25.

Pre penzionianja Botašev je bio komandant vazdušnih pukova. Bio je pilot snajperista, a ovu značku u ruskim vojnim vazdušnim snagama dobijaju oni piloti koji imaju najviši nivo stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko 8 miliona dolara.

Smrt iznad Ukrajine

Kanamat Botašev rođen je 1959. godine u Karačajevo-Čerkezijo, diplomirao je na Visokom vojnom institutu za vazduhoplovstvo Jejsk i kvalifikovao se kao pilot lovaca-bombardera. Napredovao je od poručnika do generala, a pre penzionisanja zapovedao je u Gardijskoj vazdušnoj bazi u Voronježu.

U nedelju, 22. maja i Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je na nebu iznad Luganska oboren ruski jurišni avion Su-25 te da pilot nije imao vremena za katapultiranje. Nakon te vesti Fighterbomber, ruski Telegram kanal za vojne pilote, objavio je kako žali za neimenovanim komandantom.

-Zbogom komandante. Malo je ljudi na ovoj planeti koji su živeli na nebu kao vi. Nebo uzima najbolje, danas vas je uzelo, napisali su.

"Danas je Kanamat umro! Okrug Popasna u 8:25… Prvi poziv NAR-a (nevođene vazdušne rakete), drugi – Stinger, eksplozija u vazduhu i… to je to, stajalo je komentaru u kojem je identifikovan Botašev, a komentar je potom ubrzo obrisan. Drugi članovi foruma nastavili su da raspravljaju o njegovoj smrti koristeći inicijale KHB.

Kako je 63-godišnji penzionisani general završio pilotirajući Su-25 u Ukrajini, nije do kraja jasno.

Leteo za Vagnerovce?

Bivši Botaševovi podređeni sugerisali su da on nije mogao da ostane po strani i da gleda šta se događa. Prema informacijama vojnog analitičara i autora brojnih knjiga na temu moderne vojne istorije, Toma Kopera, Botašev je navodno leteo za Vagnerovce.

Glavni je Putinov čovek i za lažne vesti, digitalnu propagandu i mračne poslove. Vagnerovi pripadnici postali su zloglasni po ratnim zločinima i masakrima koje su počinili po Siriji, Libiji i više afričkih zemalja.

- Važnost redovnih Oružanih snaga Ruske Federacije opada, a Vagner postaje sve važniji. To nije samo zato što je Vagner isterao ukrajinsku 24. mehanizovanu brigadu iz Popasne i tako ostvario prvi veći prodor preko utvrđene ukrajinske linije odbrane na staroj liniji razgraničavanja na istoku, komentarisao je analitičar.

Niz grešaka

Vojna karijera generala Botaševa naglo je prekinuta u junu 2012. kada je optužen za rušenje lovca Su-27 u blizini Petrozavodska. Kako je tada pisala "Novaja Gazeta", general je zamolio svog prijatelja, pukovnika, da poleti lovcem Su-27, na kojem nije imao dopuštenje za let.

Uzleteli su, a tokom leta Botašev je odlučio da izvde akrobaciju, ali je izgubio kontrolu. Lovački avion se srušio, a piloti su se katapultirali.

- Samo sam hteo da upravljam lovcem ove vrste, ali nisam uzeo u obzir da takav avion ima svoje karakteristike, objasnio je Botašev na suđenju.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track