Sirijski pobunjenici postaju teroristi
Foto: Rojters

Moskva upozorava

Sirijski pobunjenici postaju teroristi

Planeta -
Prete obaranjem civilnih aviona nad aerodromima Damaska i Alepa. U slučaju da budu ostvarene pretnje odgovornost će biti ne samo na neposrednim počiniocima već i na njihovim pokroviteljima, poručila Rusija

MOSKVA - Rusija je danas pozvala zemlje koje imaju uticaj na lidere takozvane Slobodne sirijske armije (SSA) da otklone pretnje o mogućem obaranju civilnih aviona nad aerodromima Damaska i Alepa, nazivajući takve pretnje "apsolutno neprihvatljivim".

"Moskva je sa dubokom zabrinutošću primila izjave predstavnika tzv. Slobodne sirijske armije iz medija da će se međunarodni civilni aerodromi od sada smatrati vojnim ciljevima, a civilni avioni da će biti obarani", navelo je rusko Ministarstvo inostranih poslova u saopštenju koje prenose ruske agencije.

"Smatramo takve pretnje apsolutno neprihvatljivim. One predstavljaju najgrublje kršenje međunarodnog prava, pre svega Čikaške konvencije iz 1944. godine o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu. Sa moralne i pravne tačke, to predstavlja kritično približavanje (sirijskih) opozicionara "crvenoj liniji" posle koje slede akcije koje se ne razlikuju nikako od zločina Al kaide", navodi se u saopštenju. Ranije su predstavnici SSA od civilnih avio-kompanija zahtevali da prekinu letove na aerodrome dva najveća sirijska grada u roku od 72 sata počev od 1. septembra, preteći da će u suprotnom obarati putničke avione, podsećaju ruske agencije. Prema ruskom MIP-u, najnovije izjave SSA "u suštini potvrđuju da terorizam postaje jedan od glavnih metoda njene aktivnosti", ali "države koje sponzorišu nepomirljivu sirijsku opoziciju i podstiču je na odbijanje dijaloga s vlastima i "borbi do pobede" to ne žele da vide".

"U slučaju da budu ostvarene u praksi pretnje SSA, čitava odgovornost za posledice biće ne samo na neposrednim počiniocima, već i na njihovim pokroviteljima", navodi se u saopštenju zvanične Moskve. Zbog situacije koja je nastala, ruski MIP je preporučio Rusima da se "uzdržavaju od putovanja u Siriju", a ruskim državljanima koji tamo žive da koriste bezbedne maršrute za izlazak.

Agencija RIA Novosti podseća da zapadne zemlje i nekoliko arapskih država insistiraju na odlasku sirijskog predsednika Bašara el-Asada, smatrajući da će tako biti obustavljeno nasilje, dok Rusija i Kina strahuju da će spoljno mešanje i gubitak državnosti Sirije dovesti do jačanja konflikta. Sirijske vlasti, pak, saopštavaju da su suočene sa otporom dobro naoružanih ekstremista koji imaju podršku spolja, navodi ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track