RUSIJA BESNA NA HRVATE Moskva uputila OŠTRU PORUKU u Zagreb IZABRALI STE NEPRIJATELJSTVO (FOTO)
Foto: Shutterstock, Profimedia, AP

saopštenje

RUSIJA BESNA NA HRVATE Moskva uputila OŠTRU PORUKU u Zagreb IZABRALI STE NEPRIJATELJSTVO (FOTO)

Planeta -

Na današnji dan pre 30 godina Republika Hrvatska i Ruska Federacija uspostavile su diplomatske odnose.

Tim povodom rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kome navodi žaljenje zbog "neprijateljskih poteza" koje je Zagreb poslednjih meseci napravio.

- Dvadeset petog maja obeležavamo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatske odnose u protekle tri decenije obeležila je pozitivna dinamika i postepeni razvoj celokupnog kompleksa saradnje. Formirali smo čvrst ugovorni i pravni okvir za saradnju koji pokriva širok spektar oblasti. Uspostavili smo konstruktivan politički dijalog koji nam je omogućio da sa visokim nivoom poverenja razmenimo mišljenja o situaciji u Evropi. Aktivno smo razvijali trgovinsku, ekonomsku i investicionu saradnju. Uspešno smo realizovali niz zajedničkih projekata u kulturno-humanitarnoj oblasti - navodi se u saopštenju MInistarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva žali zbog "neprijateljskih poteza" Zagreba.

- Sa žaljenjem moramo konstatovati da su hrvatske vlasti u poslednjih nekoliko meseci izabrale neprijateljsku liniju ponašanja prema Rusiji koja je u snažnoj suprotnosti sa postignutim kvalitetom naših bilateralnih odnosa i koja uništava samo njihovo tkivo i uzroke. Ozbiljna šteta po temeljne interese dve zemlje. Sva pozitivna dostignuća iz prošlosti danas su na udaru. Uvereni smo da je takav destruktivan pristup poguban i da nema perspektive. Takođe verujemo da će prevladati zdrav razum i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i saradnje na obostranu korist zasnovanu, između ostalog, na svesti o geopolitičkim realnostima i pravim nacionalnim interesima - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Kurir.rs/B92/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track