UBICA IZ TEKSASA OBJAVIO PLAN ZA POKOLJ NA FEJSBUKU Demokrata prekinuo guvernerovu konferenciju: Ništa ne radite da ovo sprečite!
Foto: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

masakr u teksasu

UBICA IZ TEKSASA OBJAVIO PLAN ZA POKOLJ NA FEJSBUKU Demokrata prekinuo guvernerovu konferenciju: Ništa ne radite da ovo sprečite!

Planeta -

U osnovnoj školi u Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 dece i 2 odraslih.

Do pucnjave je došlo u školi Rob u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih oko 500 i većinski su hispano porekla i siromašni.

Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 dece je ranjeno, a jedna žena i devojčica su u kritičnom stanju.

Teksas
foto: privatnna arhiva

Guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je pre pucnjave u osnovnoj školi Uvalde, napadač podelio svoje planove na Fejsbuku oko 30 minuta pre nego što je stigao do škole.

U prvom tekstu rekao je da će pucati u svoju baku. U drugom je napisao: "Ubio sam svoju baku." A u trećem, objavljenom 15ak minuta pre napada, najavio je svoj krvavi pohod na osnovnu školu.

Portparol Mete (Fejsbuka) rekao je da su poruke koje je ubica napisao "privatne tekstualne poruke jedan na jedan“, suprotno Abotovoj tvrdnji da je napadač objavio postove na Fejsbuku.

"Poruke koje je guverner Abot opisao bile su privatne tekstualne poruke jedan na jedan koje su otkrivene nakon što se dogodila užasna tragedija. Blisko sarađujemo sa organima za sprovođenje zakona u njihovoj tekućoj istrazi“, rekao je portparol Mete Endi Stoun na Tviteru.

Baka koju je napadač upucao prijavila ga je policiji i uspeča da pretrči ulicu do komšija i dobije pomoć. Žena se nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Napač je njenim kolima stigao do škole.

Mučnu konferenciju za medije prekinuo je kandidat demokrata za gubernatora i bivši poslanik Beto O'Rurk koji je kritikovao Abota i druge zvaničnice uključujući senatore Teda Kruza i Džona Korina da ne rade ništa da spreče sledeću pucnjavu.

"Vreme da prekinete sledeću pucnjavu je upravo sada, a vi ništa ne radite“, rekao je O’Rurk Abotu.

O'Rurka je obezbeđenje izbacilo iz sale ali ne pre nego što je doviknuo Abotu: "Ovo je na tebi, sve dok ne odlučiš da uradiš nešto drugačije. Ovo će se i dalje dešavati. Neko treba da stane u odbranu dece ove države ili će ih i dalje ubijati, kao što su juče ubijeni u Uvaldeu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja