AMERIČKI SUPER ĆORAK: Vojska SAD polagala velike nade u top sa dometom 1.600 kilometara, evo šta je krenulo naopako! VIDEO
Foto: Profimedia

drama

AMERIČKI SUPER ĆORAK: Vojska SAD polagala velike nade u top sa dometom 1.600 kilometara, evo šta je krenulo naopako! VIDEO

Planeta -

Američka vojska je otkazala program razvoja najmoćnijeg topa na svetu. Strateški top velikog dometa (SLRC), da je funkcionisao, bio bi u stanju da izbaci projektil 1.150 milja — mnogo dalje od bilo kog drugog topa ikada razvijenog. Ovaj potez dolazi nakon što je Kongres ukinuo finansiranje pištolja.

Američka vojska je otkazala program razvoja najmoćnijeg topa na svetu. Strateški top velikog dometa (SLRC), da je funkcionisao, bio bi u stanju da izbaci projektil 1.150 milja — mnogo dalje od bilo kog drugog topa ikada razvijenog. Ovaj potez dolazi nakon što je Kongres ukinuo finansiranje pištolja.

Kongres je oduzeo pištolj u budžetu za odbranu za 2022. godinu, navodi Defense Nevs. Portparolka vojske izjavila je da odluka o ukidanju pištolja „eliminiše potencijalni višak“ i da bi „čak i da su naučni i tehnološki napori uspeli“ to bi koštalo milijarde da se razviju oružje, da se napravi, a zatim da se podignu jedinice da ih ispolje.

Prvobitno, vojska je postavila SLRC kao sredstvo za osvajanje tiranije udaljenosti, posebno u indo-pacifičkom regionu. SLRC topovi bi mogli biti postavljeni na Filipinima i pogoditi Šangaj. Iz Japana bi velike puške mogle da pogode sam Peking. Vojska je videla da topovi gađaju kineske baze, pa čak i ratne brodove u Južnom kineskom moru, otvarajući put napred za mornaricu i vazduhoplovstvo da napreduju preko Pacifika.

Procena dometa od 1.000 nautičkih milja (1.150 milja) bila je daleko iznad dometa bilo kog pištolja ikada napravljenog. M109A7 Paladin, trenutna samohodna haubica vojske (na slici ispod), ima domet do 18 milja. The Mk. 7 topova od 16 inča bojnih brodova klase Ajova moglo je da pređe 28,97 milja.

Bojni brod USS Misuri granatirao mete u Severnoj Koreji, 1953. Uprkos svojoj veličini, topovi Mark 7 od 16 inča mogli su da pogode ciljeve udaljene samo 20 milja ili manje.

SLRC je bio predmet studije Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine o tehničkoj izvodljivosti pištolja. Komitet je dobio zadatak da „proceni osnovne tehnologije, materijale i proizvodne mogućnosti potrebne za postizanje ključnih kriterijuma učinka programa i razvije mapu puta za sazrevanje tehnologije“. Komisija se sastajala između septembra 2020. i januara 2021.

Studija i saslušanja bili su zatvoreni za javnost i pretpostavlja se da su poverljivi, ali javni opis studije potvrđuje da bi SLRC koristio „elektromagnetno lansiranje“ (najverovatnije neki oblik šinskog topova) da postigne hipersonične brzine, dostižući domet od 1.000 milja. Hipersonične brzine su veće od 5 maha, ili 3.836 milja na sat.

Ne znamo šta je studija Nacionalne akademije zaključila, ali formulacija vojske - "čak i ako su naučni i tehnološki napori uspeli" - sugeriše da služba nije bila uverena da bi pištolj funkcionisao kako je reklamirano.

Armijeno obrazloženje da otkazivanje „eliminiše potencijalni višak“ verovatno je aluzija na Precision Strike Missile, ili PrSM. PrSM, koji razvija Lockheed Martin, biće ispaljen iz raketnog artiljerijskog sistema M270 ili HIMARS da „napadne, neutrališe, potisne i uništi ciljeve koristeći indirektnu preciznu vatru isporučenu projektilima“. Upotreba postojećih lansera takođe znači da vojska neće morati da formira nove jedinice terenske artiljerije da bi koristila PrSM.

Raketa ima domet do 499 kilometara ili 310 milja. Taj broj zvuči čudno specifično jer je 310 milja ranije bio maksimalni domet za rakete sa kopna prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine. Vlada SAD napustila je sporazum 2019. godine nakon navoda da ga je Rusija prekršila proizvodnjom krstareće rakete dugog dometa sa kopna. Sasvim je moguće da je PrSM sposoban za mnogo veći domet i mogao bi dostići cilj dometa SLRC-a ako se ukaže potreba. Pentagon je mogao da odloži povećanje dometa sistema u nadi da će spasiti sporazum, ali ruska invazija na Ukrajinu sada to čini malo verovatnim.

Strateški top velikog dometa bio je stvar ambicioznih snova i mogao je da otvori svet mogućnosti. Niko nikada ranije nije napravio pištolj na elektromagnetski pogon sa dometom od 1.000 milja, a u ovoj eri oskudnih vojnih budžeta, izgleda da ga američka vojska neće uskoro praviti.

Kurir.rs/Popular Mechanics

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track