SUPERSVINJE TERORIŠU KANADU Stručnjaci upozoravaju: Ne približavajte im se i ne terajte ih! Ugrožen ceo zapad zemlje! VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

SUPERSVINJE TERORIŠU KANADU Stručnjaci upozoravaju: Ne približavajte im se i ne terajte ih! Ugrožen ceo zapad zemlje! VIDEO

Planeta -

Kanadska javna televizija CBC prenela je upozorenje lokalnih vlasti da bi "supersvinje" uskoro mogle napasti gradove na zapadu Kanade.

U pitanju su divlje svinje, koje su uočene na ulicama 28 gradova i sela u Alberti, pokrajini na zapadu Kanade. Vlasti u Lamontu su pozvale građane da se čuvaju od moguće invazije divljih svinja.

Profesor agronomije Rajan Bruk kaže da bi i gradske i seoske zajednice u tom delu Kanade trebalo da vode računa o divljim svinjama.

Nakon što su u Lamontu uočene lutajuće svinje, građani su dobili obaveštenje koje glasi: "Budite mirni i polako se krećite. Ne tjerajte životinje, ne provocirajte ih."

Kako se dalje navodi, nije reč samo o divljim svinjama, nego o mešancima divljih i domaćih svinja, odbeglih s farme, stoji dalje u obavještenju, pa se dodaje i da problem nije nov, ali se čini se da ih je sada više nego pre.

Alberta se inače bori protiv najezde divljih svinja povećanim nadzorom, postavljanjem zamki i novčanim nagradama, koje dobijete ako vlastima predate uši divlje svinje. Divlje svinje međutim sada šire kretanje i uskoro bi se mogle preseliti u gradove, dvorišta i gradske parkove, upozorava profesor Bruk.

"Reč je o nevjerovatno pokretnim životinjama. Vrlo pametnim. Jedu gotovo sve. Mogu da prežve u velikom rasponu staništa", upozorava kanadski agronom. Reč je o najinvazivnijem velikom sisaru na planeti, upozorava profesor.

Divlje svinje mogu da budu teške i 150 kilograma, a dnevno mogu da pređu više od 40 kilometara.

Te životinje uništavaju useve, zagađuju izvore vode valjanjem u močvari, nose bolesti koje mogu da prenesu na domaće svinje. Zbog svoje prilagodljivosti mogu da žive svuda, pa se približavaju gradovima Evrope i Amerike.

Useljavaju se u dvorišta, proždiru cveće i parkove, izazivaju nesreće u saobraćaju, napadaju ljude i kućne ljubimce.

Još ima šanse da se svinje zaustave, ali mora se brzo delovati, upozorio je profesor Bruk. Jednom kad se svinje prošire svuda, moglo bi biti prekasno, ističe kanadski borac protiv naseljavanja divljih svinja u gradove, prenosi Jutarnji list.

Kurir.rs/Glas Srpske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track