UKRADENA ZLATNA RELIKVIJA VREDNA DVA MILIONA DOLARA: Lopovi upali u crkvu u Bruklinu i obezglavili statue anđela pored oltara
Foto: Printscreen/YouTube

vandalizam

UKRADENA ZLATNA RELIKVIJA VREDNA DVA MILIONA DOLARA: Lopovi upali u crkvu u Bruklinu i obezglavili statue anđela pored oltara

Planeta -

Zlatni tabernakl vredan dva miliona dolara ukraden je iz katoličke crkve u Bruklinu a statue anđela pored oltara su oštećene, saopštila je njujorška policija.

Krađa se dogodila u rimokatoličkoj crkvi Svetog Avgustina u četvrti Park Sloup u Bruklinu.

Tabernakl, kutija u kojoj se nalaze predmeti za sveto pričešće, napravljena je od 18-karatnog zlata i ukrašena je draguljima, saopštila je Biskupija u Bruklinu. Procenjena je na dva miliona dolara, prenose američki mediji.

Biskupija je navela i da su lopov ili lopovi pobegli sa tabernaklom koji datira od otvaranja crkve, 1890. godine i "nezamenjiv je zbog svoje istorijske i umetničke vrednosti“.

Tabernakl, koji je restaurisan dva puta, 1952. i 2000. godine, opisuje se kao "remek-delo i jedan od najskupljih tabernakla u zemlji" i ima sopstveni bezbednosni sistem.

Statue anđela koje se nalaze pored tabernakla su obezglavljene i uništene, saopštila je Biskupija.

Sef u sakristiji, gde se sveštenici pripremaju za misu, takođe je otvoren, ali unutra ništa nije bilo.

Sveta evharistija, hleb osvećen kao telo Hristovo, uzet je iz škrinje i bačen na oltar.

Frank Tumino, pastor Svetog Avgustina, navodi da je incident poražavajući.

"Znati da je da provalnik ušao u najsvetiji prostor naše prelepe Crkve i uložio velike napore da preseče bezbednosni sistem je gnusan čin nepoštovanja“, naveo je Tumino u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track