Izgoreo spasavajući imanje od požara

Portugalija

Izgoreo spasavajući imanje od požara

Planeta -
Vlasti su i zvanično zatražile pomoć od Evropske unije u gašenju požara pošto se srušio helikopter kojim je vatra gašenja, a pilot i kopilot su lakše povređeni

LISABON/MADRID - U jednom od najvećih šumskih požara koji je zadesio Portugaliju u poslednjih nekoliko godina, jedna osoba je nastradala, a dve osobe su povređene.

Portugalske vlasti su saopštile da je jedan muškarac izgubio život u pokušaju da spasi svoje imanje od jednog od najvećih požara koji tinjaju u Portugalu, u blizini mesta Ourem.

Vlasti su i zvanično zatražile pomoć od Evropske unije u gašenju požara pošto se srušio helikopter kojim je vatra gašenja, a pilot i kopilot su lakše povređeni.

Požari gore u centralnim oblastima Portugala, a najteže je na severu, oblašću bogatom gustom šumom, gde je prijavljeno nekoliko desetina požara.

Na terenu je razmešteno oko 1.700 vatrogasaca, preneo je Bi-Bi-Si, navodeći da su tokom ove sezone turističke destinacije poput regiona Algarve i ostrva Madeira takođe bile ugrožene požarima.

Portugal je, kao i susedna Španija, suočen sa toplotnim talasom koji je uz duži sušni period pogodovao za nastanak šumskih požara.

Požari su zadali muke i španskim vlastima koji su od početka godine "progutali" 153.000 hektara zemljišta.

Tokom vikenda je nekoliko hiljada ljudi napustilo svoje domove iz jedne od najpopularnijih destinacija među turistima, regiona Kosta del Sol, na jugu zemlje.

Na stotine vatrogasaca, uz pomoć vojske, 31 aviona i helikoptera, gasilo je požar u blizini Marbelje, a u blizini mesta Ohen pronađeno je telo nastradalog muškarca.

Španske vlasti navode da je veći broj požara stavljen pod kontrolu u nedelju zbog čega je evakuisanom stanovništvu dozvoljeno da se vrati svojim kućama.

Vlasti su saopštile da će uzroci požara biti istraženi, jer postoji sumnja da su neki bili podmetnuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track