IZRONILE RUŠEVINE IZGUBLJENOG GRADA ZAHIKUA: Zbog ekstremne suše presušio rezervoar, pojavilo se naselje staro 3400 godina
Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

arheologija

IZRONILE RUŠEVINE IZGUBLJENOG GRADA ZAHIKUA: Zbog ekstremne suše presušio rezervoar, pojavilo se naselje staro 3400 godina

Planeta -

Izgubljeni grad Zahiku ponovo se pojavio nakon što je decenijama bilo pod vodom rezervoara Mosul na reci Tigar u Iraku.

Naselje staro 3.400 godina pojavilo se ranije ove godine, nakon što je posle višemesečne ekstremne suše presušio veći deo rezervoara koji se koristi za navodnjavanje useva.

Iz vode su izronile drevne gradske zidine, utvrđenje, skladište i industrijski kompleks iz vremena carstva Mitanija (1550–1350 p.n.e).

Tim nemačkih i kurdskih arheologa prvi put je iskopao ovaj grad tokom sušnog perioda 2018. godine, ali nisu bili u mogućnosti da ga u potpunosti istraže pre nego što je ponovo potopljen. Sada im je ova nova suša pružila mogućnost da iskopaju i dokumentuju što je moguće više grada iz bronzanog doba, pre nego što nivo vode ponovo poraste.

Ogromna drevna metropola nalazi se u Kemuneu u iračkom regionu Kurdistana, a nekada se nalazila na reci Tigar. Izgradnja brane Mosul odvijala se između 1981. i 1984. godine, a sledećeg proleća počela je da plavi Tigar i puni rezervoar.

To je dovelo do potapanja brojnih arheoloških nalazišta u regionu, uključujući Kemune.

Smatra se da je grad drevni Zakhiku, grad carstva Mitanija koje je kontrolisalo velike delove severne Mesopotamije i Sirije.

Iskopavanja vode predsednik Arheološke organizacije Kurdistana dr Hasan Ahmed Kasim, dr Ivana Puljiz sa Univerziteta u Frajburgu i dr Peter Felcner sa Univerziteta u Tibingenu.

Zidine tvrđave, od kojih su neke visoke i po nekoliko metara, izuzetno su dobro očuvani uprkos tome što su bili pod vodom više od 40 godina.

Netaknuto stanje zidova, napravljenih od opekle, posledica je toga što je zgrada bila prekrivena zaštitnim slojem ruševina posle zemljotresa koji je uništio grad 1350. godine pre nove ere.

"Ogromna zgrada magacina je od posebnog značaja jer su u njoj morale biti uskladištene ogromne količine robe, verovatno donete iz celog regiona", rekla je Puljiz.

Rezultati iskopavanja pokazuju da je lokalitet bio važan centar u carstvu Mitani, rekao je Kasim.

Arheolozi su pronašli i pet keramičkih tegli u kojima se nalazilo preko 100 klinastih ploča, koje datiraju iz perioda srednjeg asirskog perioda. Neke glinene pločice, koje mogu biti pisma, pronađene su još uvek u njihovim glinenim kovertama i prevode se.

Arheolozi se nadaju da će im pružiti važne informacije o kraju mitanskog grada i početku asirske vladavine u regionu, uključujući politiku, ekonomiju i istoriju.

"Prosto je neverovatno da su klinaste ploče napravljene od nepečene gline preživjele toliko decenija pod vodom“, rekao je dr Falcner.

Sve je to uz palatu koja je već bila dokumentovana 2018. godine, kada je teška suša prvi put dovela do opadanja nivoa vode.

Palata je imala unutrašnje zidove debljine 2 metra, kao i omalterisane strukture i živopisne murale. Pečene cigle koje su se koristile kao podne ploče i ispisane glinene ploče su takođe pronađene.

Smatra se da je palata stajala na povišenoj terasi oko 20 metara od mesta gde je prvobitno bila istočna obala reke Tigar.

Irak je jedna od zemalja u svetu koje je najviše pogođeno klimatskim promenama, sa prosečnim temperaturama koje su porasle za najmanje 0,7 stepeni Celzijusa tokom prošlog veka.

Ovo je rezultiralo periodima ekstremnih vrućina, uključujući sušu koja je počela prošlog decembra i zbog koje je nivo vode u rezervoaru opao i otkrio grad.

Iskopane zgrade sada su obložene plastičnom folijom i prekrivene šljunkom kako bi se zaštitili zidovi od nepečene gline i svi drugi nalazi koji su još uvek skriveni u ruševinama od erozije i degradacije.

Grad je sada ponovo potpuno pod vodom, pošto je nivo vode u rezervoaru ponovo narastao.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track