HIMARS IPAK IDE U UKRAJINU Zašto se Džo Bajden predomislio? Može li Kijev garantovati da raketama neće napasti Rusiju?!
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, Shutterstock, AP

Analiza

HIMARS IPAK IDE U UKRAJINU Zašto se Džo Bajden predomislio? Može li Kijev garantovati da raketama neće napasti Rusiju?!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden ipak je odlučio da da zeleno svetlo da se Ukrajini isporuče višecevni bacači raketa HIMARS, verzija MLRS koja može isto da lansira balističke rakete dometa 300 km.

Međutim, Bela kuća navodi da će Kijevu biti isporučena raketa dometa 70 km, a ne 300 i da će od administracije Volodimira Zelenskog biti tražene čvrste garancije da raketama neće biti napada teritorijua Ruske Federacije.

Za razliku od juče, kada su vojni analitičari i savetnici iz Kijeva kukali, osuđivali i molili Bajdena da razamisli i pošalje i rakete MLRS da preokrenu rat koji Ukrajina polako počinje da gubi na istoku zemlje, počeli su ponovo da bude nadu, da ipak nisu ostavljeni na cedilu i da će sa ovim raketama od 70 km biti isporučene i one čuvene ATACMS dometa 300 km koje HIMARS može isto da lansira, ali po jednu raketu u odnosu na starijeg brata MLRS M-270.

Izgleda da je rođendan pokojnog američkog generala Dona A. Sterija koji je tovorac vazduđno-kopnene bitke i udara sa distance artiljerijom, a time i neformalni otac raketnog sistema MLRS bio taličan za Zelenskog.

Naime, s ovom odlukom analiza koju je vojni komentator Boško Jovanović, rekao autoru ovih redova se pokazala tačnom da Amerika želi da rat Ukrajine i Rusije traje što duže, jer količina sredstava nije dovoljna da preokrene situaciju na terenu u korist Ukrajine.

Da li će Kijev zaista da da ispoštuje dogovor i da deklarativno sa raketama od 80 km ne napadne teritoriju Rusije, ostaje da se vidi u narednom periodu ili svest svesno ide ka totalnoj eskalaciji rata u regionu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:54

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanaca, među njima i Bajden i Blinken

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track