HIMARS Kakve to napredne rakete SAD šalju Ukrajini?
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

rat

HIMARS Kakve to napredne rakete SAD šalju Ukrajini?

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će ta zemlja poslati napredne raketne sisteme Ukrajini. Novo oružje je višestruki raketni sistem HIMARS, ili MLRS: mobilna jedinica koja može istovremeno da lansira više precizno vođenih projektila.

I Ukrajina i Rusija već koriste MLRS, ali HIMARS ima srednji domet i visoku preciznost raketa, prenosi britanski Gardijan.

Kakav sistem će obezbediti SAD?

Sistem M142 HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem) je modernizovanija i lakša verzija M270 MLRS razvijena 1970-ih za američke i savezničke snage.

HIMARS koji će Vašington poslati Ukrajini imaće domet od oko 80 kilometara, rekao je novinarima američki zvaničnik.

Jedinice HIMARS nosi kontejner sa šest fabrički upakovih raketa dometa od 50-120 km ili kontejner s ajednom taktičko-bvalističkom raketom Armi Tactical Missile Sistem (ATACMS).

SAD neće isporučiti Ukrajini ATACMS, koji ima domet od 300 km.

Američka vojska već ima jedinice HIMARS u Evropi, a NATO saveznici Poljska i Rumunija su nabavile sisteme.

Himars
foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Zašto su vredni?

HIMARS će ukrajinskim snagama dati mogućnost da dalje napadaju iza ruskih linija i na udaljenostima koje su bolje zaštićene od ruskog oružja dugog dometa.

GPS-navođene rakete koje ispaljuje Himars imaju domet oko dvostruko veći od dometa M777 koje su SAD nedavno isporučile ukrajinskim snagama.

Na otprilike 80 km udaljenosti, to generalno stavlja Himars van dometa ruske artiljerije, dok dovodi u opasnost Ruse.

To bi takođe moglo da ugrozi ruska skladišta snabdevanja, usred zapadnjačkog uverenja da ruske snage trpe logističke probleme.

Neki analitičari kažu da Himars može biti ''promena igre'' u ratu, dok drugi kažu da Himars neće iznenada promeniti situaciju.

Zašto Vašington ograničava domet?

Američki predsednik je u Njujork tajmsu napisao da će napredne rakete omogućiti Ukrajincima da ''preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini''.

Ipak, SAD planiraju da ograniče domet raketa koje daju Ukrajini kako bi izbegle da se one koriste za gađanje ciljeva daleko u Rusiji.

- Nećemo slati u Ukrajinu raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju, rekao je Bajden.

Otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, SAD su bile oprezne u pogledu preduzimanja bilo kakvih akcija za podršku Kijevu koje bi mogle da isprovociraju Moskvu da prenese rat van granica Ukrajine.

Ako bi SAD obezbedile ATACMS, ukrajinske snage bi teoretski imale mogućnost da napadnu glavne ruske urbane centre i vojne baze, uključujući aerodrome sa kojih se izvode napadi na Ukrajinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track