GDE JE NESTAO RUSKI VRHOVNI KOMANDANT? Trebalo je da postigne uspeh u Ukrajini, a sad ga nigde nema
Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

GDE JE NESTAO RUSKI VRHOVNI KOMANDANT? Trebalo je da postigne uspeh u Ukrajini, a sad ga nigde nema

Planeta -

Ruski vrhovni komandant u Ukrajini nije navodno viđen dve nedelje i možda više nije zadužen za invaziju, tvrde zvaničnici.

Generala Aleksandra Dvornikova, Vladimir Putin je u aprilu postavio da predvodi rusku vojsku.

Ali američki zvaničnici kažu da general Dvornikov nije viđen najmanje dve nedelje, što je dovelo do glasina da ga je Putin navodno razrešio dužnosti.

Jedan od njegovih glavnih ciljeva bio je da poboljša koordinaciju među jedinicama u Ukrajini, preneo je ranije BBC, citirajući zapadne zvaničnike.

Pre početka specijalne operacije u Ukrajini, Dvornikov je dobio nadimak "Kasapin iz Sirije" zbog njegove uloge u ruskom bombardovanju zemlje na strani snaga Bašara Al Asada.

Dvornikov je bio prvi komandant ruskih vojnih operacija u Siriji, nakon što je Putin poslao trupe septembra 2015. godine da podrže vladu predsednika Bašara el Asada.

Tokom njegovog komandovanja od septembra 2015. do juna 2016. godine ruska avijacija bombardovala je gusto naseljena mesta i uzrokovala velike civilne žrtve u Alepu, koji je posle opsade pao u ruke sirijske vlade decembra 2016. godine.

Ako bude potvrđeno, general Dvornikov će se pridružiti admiralu Igoru Osipovu, komandantu Crnomorske flote, i general-potpukovniku Sergeju Kiselu, vođi 1. gardijske tenkovske armije, za koje zapadni zvaničnici kažu da su otpušteni zbog neuspeha na bojnom polju, prenosi Dejli mejl.

Veruje se da je nestao i general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog generalštaba, a Ukrajina je rekla da je suspendovan dok Putin odlučuje šta će dalje biti sa njim.

O nestanku Dvornikova prvi je izvestio Njujork tajms, nakon brifinga američkih zvaničnika o stanju invazije.

Oni kažu da Rusija ponavlja ''iste greške'' u Donbasu zbog kojih su trupe ponižene u pokušaju da zauzmu Kijev, uključujući nedostatak koordinacije između različitih rodova vojske i ''naglo'' napredovanje.

Iako je ruska ofanziva u Donbasu postigla određene uspehe, zvaničnici su rekli da su jedinice koje su već bile oštećene u napadu na Kijev ''istrošene''.

Prema pisanju Tajmsa, osnovni nedostaci ruske vojske uključuju to da njene kopnene jedinice nisu obučene da same donose odluke u borbi i da njene vazdušne snage ne ostaju u ukrajinskom vazdušnom prostoru da bi postigle nadmoć u vazduhu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track