UZNEMIRUJUĆI TREND SE ŠIRI EVROPOM: Na udaru noćni klubovi i konceratne dvorane, policija zbunjena a javnost zabrinuta
Foto: KHALED KASSEM / Alamy / Alamy / Profimedia

misterija

UZNEMIRUJUĆI TREND SE ŠIRI EVROPOM: Na udaru noćni klubovi i konceratne dvorane, policija zbunjena a javnost zabrinuta

Planeta -

Vlasnici klubova i policija u Francuskoj i Velikoj Britaniji upozoravaju na novu opasnost koja je počela da se širi noćnim klubovima - nepoznati počinioci napadaju posetioce špricom ispunjenim misterioznim sadržajem.

Slučajevi su registrovani i u Belgiji i Holandiji.

Kako javlja AP, početkom maja 18-godišnji Tomas Lauks bio je na rep koncertu u Lilu na severu Francuske. Priznao je da je popušio džoin i popio nešto alkohola.

Kada je došao kući, bilo mu je loše, bolela ga je glava, a onda je uočio ubod i modricu na svom ramenu.

Kako ni sutradan simptomi nisu prestajali, obratio se lekaru koji je utvrdio da je ubiden u rame i testirao ga na HIV i hepatitis. Rezultati su, srećom, bili negativni kao i kod ostalih žrtava koje su prijavile "bockanje", ali je Lauks odlučio da odustane od koncerata na neko vreme.

Stotinama kilometara dalje, u Bordou, slično se dogodilo Leani Desno.

Njoj je dva dana posle odlaska u klub pozlilo i dobila je groznicu. Kada je došla k sebi primetila je ubod na ramenu. Na društvenim mrežama videla je informacije o misterioznim ubodima na koncertima i u klubovima pa je otišla da se testira na infekcije, i još uvek čeka nalaze, navodi AP.

Slični slučajevi registrovani su u brojnim gradovima širom Francuske, a preliminarni podaci pokazuju da su žrtve uglavnom devojke. Simptomi su uglavnom vrlo slični - vidljivo mesto uboda, modrice i osećaj slabosti.

Francuska policija potvrdila je da su do sada dobili 302 prijave. Ali, iako je opsežna istraga u toku, niko za sada nije priveden a i motiv je nejasan budući da nijedna žrtva nije bila seksualno zlostavljana pa se ne može govoriti o "drogi za silovanje".

Samo jedna žrtva prijavila je da je prilikom napada i opljačkana. Dve osobe pozitivne su na GHB, spomenutu drogu za silovanje, ali se veruje da je nisu primile intravenozno već im je ubačen u piće. GHB je moćan anestetik koji se često koristi kako bi se žrtve omamile i onda seksualno iskoristile.

Lekari kažu da nije verovatno da se radi o GHB-u jer za njegovu primenu iglom treba nekoliko sekundi, što bi žrtva zasigurno osetila i primetila.

U organizmu žrtava nismo pronašli supstance koje bi mogle da se koriste za seksualno nasilje. Međutim, strahujemo da nbi na ovaj način mogle da se šire infekcije poput HIV-a, hepatitisa i drugih zaraznih bolesti, rekao je dr Emanuel Puskarčik, infektolog iz Nanija.

U tamošnjoj bolnici tretirali su brojne pacijente koji su pokazivali simptome nakon misterioznog uboda, i sada čuvaju uzorke njihove krvi i urina za slučaj sudskog gonjenja.

Svaki slučaj je drugačiji. Kod nekih se simptomi nakon uboda uopšte nisu pojavili, a neki su imali čak i rupe u sećanju", dodao je lekar.

Policija navodi da u ovom trenutku ne mogu da govore o specifičnom načinu počinjenja zločina. Jedina zajednička stvar ovim zločinima je što se događaju na mestima zabavnih okupljanja, poput klubova i koncerata.

Britanski parlament u aprilu je prijavio da imaju registrovano najmanje 1000 slučajeva misterioznih uboda od oktobra 2021. godine, kada su se studenti nakon koronavirusa vratili u kampuse.

No, još uvek nema dovoljno podataka o čemu se tačno radi.

Slični incidenti registrovani su i na belgijskim fudbalskim utakmicama kao i na tamošnjoj Paradi ponosa. Neki muzičari počeli su da otkazuju koncerte iz straha da bi publika mogla da strada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track