MISTERIJA RUSKIH DEZERTERA Ima ih sve više, a kazni se ne boje: Radije ću ostati živ, nego da se borim bez opreme, hrane, lekova
Foto: Printscreen/Telegram

rat u ukrajini

MISTERIJA RUSKIH DEZERTERA Ima ih sve više, a kazni se ne boje: Radije ću ostati živ, nego da se borim bez opreme, hrane, lekova

Planeta -

Na stotine ruskih vojnika pobeglo je od borbi u Ukrajini ili su odbili da učestvuju u akcijama, piše Vol Strit žurnal pozivajući se na dokumentaciju u koju su imali uvid. Vojni analitičari i ukrajinski zvaničnici tvrde da je ruskih dezertera mnogo više.

Pentagon je u aprilu procenio da je ruska vojska izgubila oko četvrtinu snaga u Ukrajini. Dezertiranje i odbijanje naređenja pogoršavaju taj problem.

Ruske vlasti imaju problem sa tim kako da kazne dezertere, a da ne privuku veću pažnju javnosti. Vojsci nedostaje ljudi pa traže novajlije kako bi preokrenuli situaciju u Ukrajini, prenosi Jutarnji list pisanje WSJ.

Dezerterstvo se dosad nije teže kažnjavalo, kazne su uglavnom bile ograničene na otpuštanje iz službe. Budući da Rusija nije objavila rat Ukrajini, nema zakonske osnove za kaznene prijave protiv onih koji odbijaju da učestvuju u vojnim operacijama u inostranstvu, tvrdi advokat Mihail Benjaš, bivši pomoćnik vojnog tužitoca koji brani vojnike otpuštene zbog neposlušnosti.

Benjaš zastupa desetak pripadnika Nacionalne garde, jedinice koju vlast koristi za gušenje protesta u Rusiji. Gardisti su se žalili na to što su dobili otkaze nakon što su u februaru odbili naređenje da uđu u Ukrajinu.

Benjaš tvrdi da je u roku od nekoliko dana od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara više od 1000 pripadnika Nacionalne garde i Ministarstva unutarnjih poslova zatražilo pravnu pomoć.

Ruska grupa za ljudska prava Agora pokrenula je 17. marta Telegram kanal na kom su pripadnici Garde i njihovi rođaci mogli da traže savete i pravnu pomoć. Lider Agore, Pavel Čikov, kaže da im se u roku od deset dana javio 721 pripadnik vojske i bezbednosnih snaga.

Vojnom uredbom od 4. marta, koju je potpisao zapovednik ruske baze, naređeno je otpuštanje nekoliko stotina vojnika koji su odbili naređenje u blizini granice s Ukrajinom. Vojni sudac u Nalčiku je 25. maja odbio žalbe 115 otpuštenih ruskih gardista.

Ruski zakon predviđa kaznu do deset godina zatvora za pripadnike vojske koji napuste dužnost. Dezerteri mogu biti pošteđeni kazne ako dokažu da su bili pod ogromim pritiskom ili da su imali lične probleme koji su ih podstakli na beg. Gardisti takođe imaju pravo da odbiju naredbe za koje smatraju da su nezakonite.

Kazna za odbijanje naređenja do sada se svodila na otpuštanje vojnika bez isplate zaostalih plata, kaže ruski vojni stručnjak Pavel Luzin. Ako bi skrenula pažnju javnosti na takve slučajeve, vlada bi nehotice povećala razmere dezerterstva, koje su procentualno male, kaže Luzin.

Na audiosnimku koji je 22. aprila objavila ruska nezavisna medijska kuća Mediazona čuje se zapovednik baze koji vojnicima kaže da ne mogu da ne idu. "Ako ne odete tamo, provešćete 15 godina šetajući po zatvorskom dvorištu", zapretio im je. Čuje se vojnik koji odgovara da su mu advokati rekli da zbog odbijanja borbe u Ukrajini neće u zatvor.

"Dovedite svoje advokate ovamo", odgovorio je zapovednik. "Porazgovaraćemo s njima".

Zapadne obaveštajne službe tvrde da imaju mnogo dokaza o haosu i neredu među ruskim snagama u Ukrajini.

Zvaničnik Pentagona rekao je novinarima prošlog meseca da su ruski oficiri srednjeg ranga ili odbili da poslušaju naređenja ili ih ne slušaju kako je to potrebno. U Prvom čečenskom ratu, od 1994. do 1996. godine, dezertirale su hiljade ruskih vojnika. Slali su ih u borbu u planine Kavkaza, često nakon samo malo više od mesec dana obuke. Nakon toga, Moskva je uvela strože kazne za dezertere, sa maksimalnom kaznom od deset godina zatvora.

Ugroženi su advokati koji brane ruske dezertere kao i novinari koji izveštavaju o slučajevima. Advokat Benjaš je 13. aprila optužen za "diskreditaciju ruskih oružanih snaga" zbog izjava koje je dao na JuTjubu. Zbog toga je dobio otkaz u vojnom tužilaštvu. Slučaj je u međuvremenu odbačen.

Isti dan uhapšen je Mihail Afanasjev, novinar koji je objavio tekst o 11 pripadnika Nacionalne garde u Sibiru koji su odbili zapovest da uđu u Ukrajinu. Optužen je za širenje "lažnih vesti" o ruskoj vojsci i prijeti mu deset godina zatvora.

Mnogi vojnici koji odbijaju naredbu da odu u Ukrajinu smatraju da je lakše riskirati suđenje, nego rizikovati svoj život u borbi, kaže bivši tužilac i današnji advokat Mihail Benja.

U međuvremenu, Dejli mejl je preneo da su se regrutovani ruski borci pobunili pred kamerama jer su u prve bojne redove poslati bez opreme, lekova i hrane.

Na snimku objavljenom na Telegramu, vojnici kažu da se mesecima bore u "gladi i hladnoći" bez odgovarajuće opreme ili medicinske nege. Njihov zapovjednik kaže da su muškarci sa hroničnim zdravstvenim problemima, koji nije trebalo da budu regrutovani, poslati u rat u jeku borbe, zajedno s osobama koje su staratelji ili imaju sitnu decu.

Naša četa bila je u prvim borbenim redovima u oblasti Herson. Vojnici su trpeli glad i hladnoću, a dugo smo to činili bez materijalne podrške, medicinske opreme i hrane. Mobilizacija naše jedinice prošla je bez ikakvih lekarskih pregleda, a među nama ima i onih koji u skladu sa zakonima Donjecke Narodne Republike ne bi trebalo da budu mobilizovani. Postoje članovi našeg osoblja koji boluju od hroničnih bolesti i drugi koji su staratelji osoba s mentalnim bolestima, rekao je zapovednik na snimku.

Vojnici su izrazili svoju zabrinutost i istakli da ih njihovi viši zapovednici ignorišu.

"Više zapovedništvo naše pritužbe tumači kao sabotažu. Ali šta mogu da dobiju od slanja svojih vojnika da umru?", poručuju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:59

PEŠIĆ: PUTIN JE FAŠISTA AKO GA SAVETUJE DUGIN! Rusija je 2007. povukla CRVENU LINIJU: Od tada ona sebe smatra CIVILIZACIJOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track