Podgoričani se guše u dimu

Nezapamćeno zagađenje

Podgoričani se guše u dimu

Planeta -
Krivci su visoke temperature i brojni požari

PODGORICA - U Podgorici je jutros izmereno zagađenje vazduha skoro duplo veće od normalnog, što je 12. uzastopni dan da se žitelji glavnog grada Crne Gore guše u dimu, zbog visokih temperatura i brojnih požara u okolini.

Prema rezultatima merenja kvaliteta vazduha, objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u Podgorici je u osam sati srednja koncentracija praškastih čestica u vazduhu iznosila 86 mikrograma po metru kubnom, što je skoro dva puta više od prosečne vrednosti.

Dozvoljena granična vrednost iznosi 50 mikrograma praškastih materija.

Podgorica, zbog skoro duplo veće koncentracije praškastih čestica u vazduhu, izgleda kao da je pod maglom.

Najveće zagađenje vazduha u glavnom grada Crne Gore zabeleženo je 31. avgusta, kada je bilo skoro pet puta veće od normalnog.

Iz Agencije je saopšteno da, i pored ovih prekoračenja, zdravlje građana Podgorice nije ugroženo, jer je koncentracija ugljen monoksida ispod dozvoljene granice, iako je vazduh pun dima.

Građanima je, ipak, dok traje povećana koncentracija praškastih čestica u vazduhu, savetovano da izbegavaju boravak na otvorenom, a taj apel se posebno odnosi na najosetljiviji deo populacije - decu i starije osobe, naročito hronične bolesnike.

Agencija je navela da je uzrok zagađenje vazduha u Podgorici u direktnoj vezi sa visokim temperaturama i velikim brojem požara u okolini glavnog grada Crne Gore.

Čistiji vazduh u Podgorici može se očekivati tek sa vetrom ili kišom, koji su najavljeni za kraj sedmice.

Na više mesta u Crnoj Gori i danas bukte požari, ali su vatrene stihije, za sada, pod kontrolom.

Gašenje požara, međutim, na pojedinim mestima otežavaju nepristupačni tereni, pojačan vetar i visoke temperature.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track