AMERIČKI ISTRAŽITELJI NEDELJU DANA RASTAVLJALI ZAPLENJENO RUSKO ORUŽJE U UKRAJINI: Ono što su pronašli prilično ih je iznenadilo
Foto: Profimedia, EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

rat i posledice

AMERIČKI ISTRAŽITELJI NEDELJU DANA RASTAVLJALI ZAPLENJENO RUSKO ORUŽJE U UKRAJINI: Ono što su pronašli prilično ih je iznenadilo

Planeta -

Američki istražitelji nedelju dana su ispitivali i rastavljali zaplenjeno rusko oružje u Ukrajini i došli do neočekivanih zaključaka

Naoružani lupama, šrafcigerima i lemilicama, američki istražitelji municije i vojne opreme su rastavili svaki komad ruskog oružja zaplenjenog u Ukrajini i otkrili da su gotovo svi ključni tehnološki delovi sastavljeni od komada proizvedenih u firmama sa sedištem u SAD-u i EU, uključujući poluvodiče, mikročipove, antene i drugu opremu.

"Napredno rusko oružje i komunikacioni sistemi izgrađeni su pomoću zapadnih čipova", rekao je Njujork tajmsu Dejmijen Spliters jedan od istražitelja kompanije Conflict Armament Research, koji je nedelju dana proveo u Ukrajini ispitujući svaki komad ruskog oružja koji je uspeo da nađe. Dodao je da su ruske kompanije decenijama imale pristup "neograničenom snabdevanju“ zapadne tehnologije.

Američki zvaničnici dugo su se hvalili svojom sposobnođću da naprednom tehnologijom i municijom snabdevaju ostatak sveta. Ali sa početkom rata u Ukrajini, Sjedinjene Države su se našle sučene sa nezgodnom činjenicom da jenapredno oružje koje koriste ruske snage proizvedeno zahvaljujući američkim inovacijama.

Iako su tehnologiju izradile američke i evropske firme koje su zabranileizvoz u Rusiju, veliki deo njihovih proizvoda već se nalazi u Rusiji. Zabrana uvoza, istina, utiče na sposobnost Rusije da proizvede novo oružje koje bi zamenilo ono uništeno u ratu. U četvrtak je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila dodatne sankcije Rusiji i Bjelorusiji, dodavši 71 organizaciju na vladin spisak onih kojima je zabranjeno prodavati naprednu tehnologiju.

Visoki američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su Njujork tajmsu da zbog američkih ograničenja na izvoz poluvodiča, kompjutera, lasera, telekomunikacijske opreme, Rusija ima poteškoća sa nabavom mikročipova za svoju preciznu municiju.

"Američki izvoz u Rusiju u kategorijama u kojima imamo kontrolu izvoza, uključujući poluvodiče, pao je za više od 90 posto od 24. februara", rekla je američka ministarka trgovine Đina Raimondo.

Ograničenja zaustavljaju direktan izvoz tehnologije iz Sjedinjenih Država i desetina partnerskih zemalja u Rusiju. Ali ona takođe prevazilaze tradicionalne ratne sankcije koje je objavila američka vlada tako što postavljaju ograničenja na određenu visokotehnološku robu koja se proizvodi bilo gde u svetu koristeći američke mašine, softver ili nacrte.

To znači da zemlje koje nisu u koaliciji za sankcije sa Sjedinjenim Državama i Evropom takođe moraju da poštuju embargo ili će se potencijalno suočiti sa sankcijama uperenim protiv njih.

Rusija je od invazije prestala da objavljuje mesečne podatke o trgovini, ali carinski podaci njenih glavnih trgovinski partnera pokazuju da su isporuke bitnih dijelova i komponenti naglo pale.

Prema podacima koje je prikupio Metju C. Klajn ekonomski istraživač koji prati posledice kontrole izvoza, ruski uvoz industrijskih proizvoda iz devet velikih ekonomija za koje su dostupni podaci pao je u aprili 51 posto u poređenju sa prosekom od septembra 2021. do februara 2022.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika oružja, posebno u Indiju, ali se njena industrija u velikoj meri oslanja na uvozne sirovine. Trećina opreme koju Rusija uvozi dolazi iz Sjedinjenih Država, Evrope, Japana, Tajvana ili Australije koje su uvele sankcije Moskvi.

Američki zvaničnici kažu da su, sa nizom drugih sankcija koje zabranjuju ili obeshrabruju trgovinske odnose, izvozne kontrole bile vrlo efikasne. Ukazali su na ruske fabrike tenkova koje su otpustile radnike i bore se s nedostatkom delova. Američka vlada takođe je dobila izveštaje da ruska vojska pokušava da pronđe delove za satelite i naočare za noćni vid, kažu zvaničnici.

Tehnološke sankcije naštetile su i rugim ruskim industrijama poput proizvodnje nafte i gasa, avio-industriji i fabrikama teške opreme.

Pojedini analitičari su oprezni u tim procenama. Majkl Kofman, direktor Ruskih studija na CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu, skeptičan je po pitanju izveštaja o zatvaranju ruskih fabrika.

"Nema mnogo dokaza koji bi potkrepili izveštaje o problemima u odbrambenom sektoru Rusije“, rekao je on. Još uvek je prerano u ratu da se očekuju značajni problemi u lancu snabdevanja u ruskoj odbrambenoj industriji, dodao je Kofman.

Drugi, pak, veruju da će se posledice sankcija osetiti tek na jesen.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track