AMERI I RUSI OVDE IMAJU ZAJEDNIČKOG PROTIVNIKA: Mobilišu vojne snage, SAD na tlu, Rusi u vazduhu! VIDEO
Foto: Bakr ALKASEM / AFP / Profimedia

kurski zvaničnik tvrdi

AMERI I RUSI OVDE IMAJU ZAJEDNIČKOG PROTIVNIKA: Mobilišu vojne snage, SAD na tlu, Rusi u vazduhu! VIDEO

Planeta -

Na severoistoku Sirije, američke i ruske snage mobilisale su se sa ciljem da odvrate Tursku od novog napada na arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF). Dok su se američke snage mobilisale na zemlji, ruski ratni avioni su pojačaliprisustvo na nebu!

Istaknuti kurdski zvaničnik na severu Sirije otkrio je da su kurdske snage u intenzivnom kontaktu sa zemljama uključenim u sirijsku krizu, posebno onima u arapskom svetu.

Zvaničnik je objasnio da oni nastoje da stave tačku na tursko mešanje u sirijske poslove.

Civilna i vojna administracija u gradu Manbidž u istočnom delu provincije Alep dokumentovala je ishod napada na svoje oblasti uticaja, upozoravajući da će turska operacija dovesti do raseljavanja autohtonog stanovništva.

Oružani upad Turske na sirijsku teritoriju „produžiće sirijsku krizu i povećati njenu složenost, pored toga što će destabilizovati područja i dati priliku ćelijama Islamske države da se ponovo reorganizuju“, rekao je Abdulkarim Omar, šef kurdskog odeljenja za spoljne odnose, za Ašark Al Avsat.

„Komuniciramo sa međunarodnom zajednicom i zemljama koje su zabrinute za sirijski rat, posebno unutar arapskog sveta, kako bismo odigrali ulogu u rešavanju sirijske krize na račun rastuće turske i iranske uloge“, rekao je Omar.

„Turska i Iran imaju posebne programe i interese koji su daleko od interesa sirijskog naroda, njegovih vrednosti, principa i revolucije“, objasnio je on.

Omar je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Tursku da obuzda svoje napade, upozoravajući da će projekat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za Siriju dovesti do demografskih promena na severu zemlje.

Turska planira da preseli milion raseljenih Sirijaca nakon njihovog dobrovoljnog povratka u svoju zemlju.

Što se tiče razvoja terena, američke snage su obišle linije fronta u gradu Tamer u severnoj provinciji Hasakah.

Nasuprot tome, ruska vojska je pojačala prisustvo svojih kopnenih i vazdušnih snaga na aerodromu u gradu Kamišli u Hasaki.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track