SANKCIJE RUSIJI POČINJU DA ŠKODE I EVROPI! Estonska premijerka: Pitanje je koliko štete smo spremni da podnesemo!
Foto: EPA / Valda Kalnina

RAT

SANKCIJE RUSIJI POČINJU DA ŠKODE I EVROPI! Estonska premijerka: Pitanje je koliko štete smo spremni da podnesemo!

Planeta -

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da će biti teško održati evropsko jedinstvo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Razlozi za to su inflacija i životni standard u Evropi, dodala je ona. Kalas je kritikovala francuskog premijera Emanuela Makrona zbog pokušaja da Vladimiru Putinu pruži diplomatski izlaz iz sukoba, piše Gardian.

. Kalas smatra da je jedini efekat Makronovog postupka bio da ubedi ruskog lidera da neće biti izolovan i da neće odgovarati za ratne zločine.

"Sankcije počinju da nanose štetu Evropi. U početku je samo Rusiji bilo teško zbog sankcija, ali sada dolazimo do toga da sankcije štete evropskim zemljama, ali je pitanje koliku smo štetu spremni da preuzmemo. U svakoj je drugačije. Jedinstvo je teško održati uz inflaciju i cenu energije. Gas je možda skup, ali sloboda je neprocenjiva. Ljudi koji žive u slobodnom svetu to baš i ne razumeju", rekla je estonska premijerka tokom posete Londonu.

Kalas kaže da je zabrinuta zbog preuranjenih poziva na mir, dodajući da prekid vatre ne znači da će zločini na okupiranim teritorijama prestati. "Mi smo već tri puta napravili istu grešku - u Gruziji, u Donbasu i na Krimu. Ne smemo ponoviti ovu grešku", rekla je ona. Premijerka Estonije kaže da je do kraja sovjetske okupacije Estonije udeo Rusa u stanovništvu povećan sa dva na 30 odsto. „Plašim se iste sudbine u Ukrajini“, kaže on.

Makron je nedavno ponovio svoj stav da Putin ne sme biti ponižen i naglasio podele između onih koji kažu da Putin mora biti poražen i da ga se vidi kao gubitnika i onih koji kažu da ne sme da pobedi. „Putin može da sačuva svoj obraz povratkom u Rusiju jer su njegove vojne snage u suverenoj zemlji“, rekla je Kalas.

Ona veruje da Putin mora da zna da će odgovarati za ratne zločine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track