OVO JE PUTINOV ODGOVOR NA AMERIČKE RAKETE U UKRAJINI: Najveće i najteže haubice na svetu mogu da ispaljuju i nuklearne projektile!
Foto: Screenshot YT/A bit of everything

jasno

OVO JE PUTINOV ODGOVOR NA AMERIČKE RAKETE U UKRAJINI: Najveće i najteže haubice na svetu mogu da ispaljuju i nuklearne projektile!

Planeta -

Predsednik Vladimir Putin je odgovorio na priznanje američkog predsednika Džoa Bajdena u tekstu Njujork tajmsa da će SAD obezbediti ukrajinskim snagama „naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da tačnije gađati ključne ciljeve na bojnom polju".

Putin je u nedelju (5. juna) rekao za TV Russia 1 da je malo verovatno da će raketni sistemi za višestruko lansiranje američke proizvodnje dodati nešto suštinski novo postojećim sposobnostima ukrajinskih snaga ukoliko se ne isporuče sistemi dugog dometa. „Ako budu snabdeveni“, rekao je Putin, „izvući ćemo odgovarajuće zaključke i upotrebiti naše oružje, kojeg imamo dovoljno, kako bismo gađali one objekte koje još nismo pogodili“.

Oružje koje je Putin najverovatnije pominjao su 203mm guseničarske haubice 2S7 Pion („božur”), najveće na svetu i najteže od 46,5 tona. Značajno je da su ova teška artiljerijska oruđa sposobni da ispaljuju nuklearne granate 3BV2 Kleščevina na bazi plutonijuma sa snagom od 0,5 do 1 kilotona.

Ukrajinska vojska koristi MLR sisteme Grad, Smerč i Uragan projektovane od strane sovjetskih i ruskih snaga.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je tokom redovnog brifinga da su ruske snage izvele vazdušne napade „na predgrađe Kijeva, uništavajući tenkove T-72 i druga oklopna vozila koje su isporučile zemlje istočne Evrope i koje su držane u objektima za popravku vagona“.

Ukrajinska strana potvrdila je vazdušne napade, najverovatnije izvedene krstarećim projektilima, iako oni nisu potvrdili tvrdnje Rusije o uspešnim pogocima na ključna sredstva.

Rusija je značajno pojačala napade na opsežnu ukrajinsku železničku mrežu od 22.000 kilometara u poslednje dve nedelje da bi poremetila, posebno, ukrajinsko snabdevanje preko Poljske.

Na terenu u centru i istoku nastavljaju se borbe u Severodonjecku. U subotu i nedelju je bilo ukrajinskih tvrdnji da su povratili neke ranije izgubljene pozicije. Međutim, u ponedeljak ujutro ukrajinski šef regionalne administracije Luganska rekao je da se situacija „malo pogoršala“.

Na severoistoku u okolini Harkova i na jugu u oblasti Mikolajiva stižu izveštaji o kontinuiranoj teškoj artiljerijskoj vatri.

Centar i Istok

Trenutno postoje tri žarišta kopnenih borbi, od kojih svaka definiše potencijalno opkoljavanje ukrajinskih snaga preostalih u Donbasu. Od istoka ka zapadu to su 1) Severodonjeck i grad pobratim Lisičansk; 2) trougao Popasna – Soledar – Bahmut; i 3) oblast jugoistočno od Izijuma i jugozapadno od Limana koja seže do Slavjanska i Kramatorska.

Postoje ukrajinski izveštaji da u Severodonjecku ruske snage napreduju iza direktne artiljerijske vatre i uz podršku aviona. Prema jednom nemačkom izveštaju, ova taktika je slična onoj koja se često koristila u Drugom svetskom ratu.

Pitanje sada, sa Severodonjeckom u velikoj meri u ruskim rukama, jeste da li će ruske ili ukrajinske snage baciti mostove preko reke Donjec u Lisičansk.

Na drugoj žarišnoj tački, procenjuje se da su ruske snage koje se kreću iz Popasne u pravcu Bahmuta udaljene 5-8 kilometara od transportnog čvorišta i raskrsnice u Bahmutu.

Ruske snage koje su se kretale prema jugozapadu od Limana zatvorile su se na oko 10-12 kilometara od Slavjanska i stigle do Raihorodka.

Ruski napredak u jugoistočnom pravcu od Izijuma je spor i izveštaj ukrajinskog Generalštaba (USG) je u ponedeljak ujutru objavio da se bore u blizini grada Svjatohirsk.

Drugi ruski krak pokreće napade zapadnije u blizini grada Barvinkove. Slavjansk je železnički transportni čvor i čini se da je prioritet za ruske snage u ovoj fazi.

Jug

Ruske i ukrajinske snage ostaju angažovane severoistočno od Hersona. UGS izveštava o pokušajima ruskih snaga koje pokušavaju da povrate teren na istočnoj obali Inhuleta, u blizini Lozove.

Ruska artiljerijska aktivnost u toj oblasti koncentrisana je u okolini Nikolajeva, što ukazuje na ublažavanje ukrajinskih pozicija u sklopu moguće pripreme za rusko kretanje na strateški grad ako i kada situacija u žarišnim tačkama Donbasa to dozvoli.

Kurir.rs/Asia Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track