ZELENSKI OTKRIO GDE JE 2.500 ZATVORENIKA IZ AZOVSTALJA: Moramo da ih dovedemo kući ŽIVE!
Foto: Twitter video prtscr / RT

OGLASIO SE UKRAJINSKI PREDSEDNIK

ZELENSKI OTKRIO GDE JE 2.500 ZATVORENIKA IZ AZOVSTALJA: Moramo da ih dovedemo kući ŽIVE!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da verovatno više od 2.500 zatvorenika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju sada pritvoreno u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, piše CNN.

Zelenski je rekao da se ruski planovi u pogledu tretmana ovih zatvorenika, uključujući nameru da se održi takozvani javni tribunal, stalno menjaju. Zvaničnici u Donjeckoj Narodnoj Republici govorili su o suđenju nekim od branilaca Azovstalja za koje se tvrdi da su počinili kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Upitan da li misli da se zatvorenici muče, Zelenski je rekao da je uveren da to nije u interesu ruske strane jer su to javni zatvorenici čije stanje prati svetska zajednica.

Zelenski je rekao da je prva faza operacije, izvlačenje živih vojnika iz Azovstalja, postignuta.

"Danas postoji drugi deo - da ih dovedemo kući žive. Znamo šta se može dogovoriti sa Rusima, znamo ovu cenu. Znamo da im se ne može verovati", dodao je on.

Osvrćući se na situaciju na istoku Ukrajine, Zelenski je rekao da je situacija teška. Predsednik je u nedelju obišao isturene pozicije u Lugansku, Donjecku i Zaporožju.

"Mi držimo pozicije u Severodonjeckom pravcu. Rusa ima više, oni su moćniji, ali imamo sve šanse da se borimo u ovom pravcu", rekao je Zelenski.

Na pitanje da li bi bilo prikladnije povući ukrajinske snage iz Severodonjecka na bolje položaje, Zelenski je rekao da bi povratak na te položaje mogao biti skuplji u smislu gubitaka.

"Što se tiče Zaporožja, tamo je situacija najopasnija jer je deo regiona okupiran, a neprijatelj stalno želi da zauzme Zaporožje", rekao je Zelenski.

Dok su se linije fronta u Zaporožju malo pomerile u poslednja dva meseca, naselja izvan linija fronta granatiraju se skoro svakodnevno. Ranije u ponedeljak, Zelenski je uručio nagrade medijskim radnicima i porodicama novinara koji su ubijeni od početka ruske invazije.

Ukrajinski predsednik je zahvalio novinarima na poslu koji su uradili.

"Donosite istinu i važne informacije — veoma moćna, važna značenja koja mogu biti velika prednost za našu zemlju u ovoj borbi, u kojoj ćemo sigurno pobediti", rekao je on.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track