ZAŠTO JE POLJSKA PAKAO ZA ŽENE? Gotovo su potpuno zabranili abortus, a sada uvode i "registar trudnoća"
Foto: EPA/Piotr Nowak

ljudska prava

ZAŠTO JE POLJSKA PAKAO ZA ŽENE? Gotovo su potpuno zabranili abortus, a sada uvode i "registar trudnoća"

Planeta -

Poljska vlada suočava se sa sve većim kritikama zbog nove odredbe da lekar mora da zabeleži svaku trudnoću u toj zemlji.

Poljska je uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a aktivisti sada strahuju da vladajuća konzervativna stranka za žene priprema još veći nadzor što se tiče odluka o njihovim telima, piše Juronjuz.

Prema naredbi ministra zdravlja Adama Nijedžielskog, lekari sada moraju da beleže sve podatke o trudnoći; uključujući sva prošla ili trenutna obolenja, posete lekaru, tretmane i krvnu grupu.

Poljska vlada kaže da javno zdravstvo sledi preporuke Evropske unije i da će medicinskim radnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.

Opozicija međutim smatra da bi ovaj registar mogao da bude "novo oruđe represije" nad ženama koje ima za cilj da otkrije moguće ilegalne pobačaje.

U registar ima uvid i kancelarija poljskog tužilaštva. Liberalna poslanica Kamila Gasijuk-Pihovic rekla je novinarima da bi ovaj spisak mogao da "progoni i kontroliše Poljakinje".

Vladin registar takođe je osudio poljski opozicioni lider bivši predsednik Saveta EU Donald Tusk. "Poljakinjama je potrebna njega, a ne kontrola", rekao je Tusk.

Poslanica levice Agnješka Dziemianocic-Bąk smatra da je "registar trudnoća u zemlji s gotovo potpunom zabranom pobačaja nešto zastrašujuće".

Nova mera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inostranstvo, čak i radi prenatalne nege. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020. godine, Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta.

Poslednjih meseci najmanje dve žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su lekari odložili proceduru prekida trudnoće, čak i kada je fetusu dijagnostifikovanateška bolest.

Vlasti su čak pokušale da uvedu prijavu onih trudnica koje su viđene kako piju ili puše, ali su od toga odustali posle demonstracija širom zemlje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track