OD RAKETA DUGOG DOMETA DO DRONOVA Evo koje oružje Ukrajini šalje Velika Britanija
Foto: Maryke VERMAAK / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

OD RAKETA DUGOG DOMETA DO DRONOVA Evo koje oružje Ukrajini šalje Velika Britanija

Planeta -

Velika Britanija po prvi put šalje u Ukrajinu višecevnih raketnih sistema.

Vlada kaže da će oružje pomoći Ukrajincima da se zaštite od ruske artiljerije.

Hiljade ukrajinskih vojnika na liniji fronta sada koristi oružje i drugu opremu koju isporučuje Velika Britanija. Vlada kaže da troši 1,3 milijarde funti (1,6 milijardi dolara) na vojnu podršku Ukrajini.

Dakle, šta se tačno šalje i kakvu će razliku napraviti na frontu?

Rakete dugog dometa

M270 MLRS
foto: Profimedia

Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da se višestruki raketni sistemi M270 šalju u Ukrajinu. Vlada kaže da će ukrajinski vojnici biti obučeni kako da koriste oružje u Velikoj Britaniji. Nije bilo zvanične potvrde koliko će oružja biti poslato, ali kako BBC saznaje da će u početku biti tri.

Ovi sistemi su tačno ono što je Ukrajini potrebno. Oni Ukrajincima omogućuju da nadmaše što se dometa tiče mnogo ruskih artiljerijskih sistema i da ostvaruju precizne pogotke, rekao je Džek Vatling sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

- To znači da Ukrajinci mogu da počnu da onesposobljavaju i ugrožavaju rusku artiljeriju koja u ovom trenutku sistematski uništava gradove širom istočne Ukrajine, dodaje on.

Protivtenkovsko oružje

NLAW
foto: Profimedia

Velika Britanija je poslala više od 5.000 lakog protivtenkovskog oružja sledeće generacije, ili NLAV, u Ukrajinu.

NLAV je pravljen da uništava tenkove jednim hicem kratkog dometa.

Ključno za ukrajinske oružane snage kojima je potrebno oružje odmah, ove projektile je lako transportovati i jednostavno je koristiti ih.

Vojnik može da se obuči ih koristi za manje od jednog dana.

Mnogi analitičari veruju da su oni već imali velikog uticaja na tok sukoba.

- NLAV je bio od apsolutno ključne važnosti za poraz ruskih kopnenih snaga u ranim stadijumima rata, kaže Džastin Bronk sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Ovo oružje je ''posebno delotvorno'' kad se koristi u kombinaciji sa artiljerijom, kaže on.

Rakete kratkog dometa

Ministar odbrane Džejms Hipi potvrdio je da će 28. aprila u Ukrajinu biti poslato ''stotine'' projektila Brimstoun.

Brimstoun
Brimstounfoto: Profimedia

Brimstoun se može koristiti protiv tenkova, artiljerije i manjih plovila, kao što su plovila za iskrcavanje, kaže kapetan Kris Karlson, bivši član američke mornarice.

Rakete se obično ispaljuju iz aviona, ali u Ukrajini se modifikuju tako da se ispaljuju iz kamiona. Njihovo lansiranje sa zemlje smanjuje njihov efektivni domet, kaže kapetan Karlson.

Ako se koristi kao protivbrodska raketa, Brimstoun je suviše mali da bi potopio veće brodove, ali bi mogao da izazove značajnu štetu.

Oklopna vozila

Velika Britanija je Ukrajini donirala 120 oklopnih vozila, uključujući patrolna vozila ''mastif''.

Mastif
Mastiffoto: IAN MARLOW / Alamy / Alamy / Profimedia

''Mastif'' je bio veoma popularan među britanskim trupama u Avganistanu, jer pruža visok stepen zaštite od mina i improvizovanih eksplozivnih uređaja.

Analitičari kažu da u oblasti koja je toliko temeljno minirana kao Donbas, velika je verovatnoća da će ''mastif'' biti od izuzetne koristi.

Obe strane u sukobu su u velikoj meri koristile mine, često da bi saterale neprijatelja u oblasti u kojima mogu biti gađane protivtenkovskim naoružanjem.

Dronovi

Ministarstvo odbrane saopštilo je da isporučuje ''desetine'' sistema bespilotne letelice (UAV) za teške dizanje kako bi pružili logističku podršku izolovanim snagama.

Analitičari kažu da dronovi mogu da budu veoma efikasni u snabdevanju na ''poslednjem kilometru“ do trupa na prvoj liniji fronta, naročito pod pretnjom ruske artiljerijske vatre i u situacijama u kojima postoji opasnost od opkoljavanja.

Iako Rusiji do sada nije pošlo za rukom da opkoli veće brojeve ukrajinskih trupa u istočnoj Ukrajini, opasnost od artiljerijske vatre u nekim oblastima stalno je prisutna.

-Radi se o velikom kvantitetu stvari koje su potrebne trupama, kaže Bronk.

Sistemi protivvazdušne odbrane

Britanija kaže da je donirala pet sistema protivvazdušne odbrane, uključujući rakete Starstrik.

PVO raketa, Starstrik
foto: FOTO Printscreen Youtube

Starstrik je raketni sistem PVO kratkog dometa s radio-navođenjem.

Raketa je dužine 1,4 m, prečnik tela 0,13 m, a masa prilikom lansiranja iznosi 16 kilograma.

Raketa ima četiri pravougaona upravljača, koji su sklopljeni dok raketa ne napusti lanser. Kad se raketa ispali, posle kraćeg vremena odbacuje svoj konični nos i iz sebe izbacuje tri manje rakete, koje svaka za sebe idu na cilj.

Operater sve vreme prati cilj i održava ga u vidnom polju tako da raketa može da prima radio-komande tokom leta.

Ovaj način navođenja je otporan na elektronske protivmere, ali je ograničen samo na dnevnu upotrebu.

Raketa ubrzava do maksimalno četiri maha. Ovaj raketni sistem je u operativnoj upotrebi od 1993. godine.

Dugoročno snabdevanje

Održavanje snabdevanja zapadnom opremom, oružjem i municijom biće izuzetno važno za Ukrajince na duže staze, prema penzionisanom brigadnom generalu Benu Beriju, iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

On kaže da iako Ukrajina ima određeni vlastiti kapacitet za proizvodnju oružja, biće teško njenim trupama da povrate krupne delove teritorije od ruskih snaga bez značajne podrške spolja.

Vojni profesionalci ističu da je potreba Ukrajine u velikoj meri za opremom koju njene trupe već znaju da koriste ili na kojoj se mogu vrlo brzo obučiti.

Veći deo ukrajinskog naoružanja dizajniran je i proizveden u zemljama istočne Evrope bivšeg Varšavskog pakta.

Iz tog razloga, Ujedinjeno Kraljevstvo je ponudilo da pošalje britanske tenkove Čelendžir 2 u Poljsku da popuni svoje donacije tenkova T-72 Ukrajini.

Ukrajinske oružane snage decenijama koriste T-72 i imaju mogućnosti održavanja i rezervnih delova, pored obučene posade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track