BRITANSKI PREMIJER POSTAO KOZAK: Evo kakvo ime su Boris Džonsonu dali kozaci iz Černigova
Foto: EPA / Andy Rain

ludilo

BRITANSKI PREMIJER POSTAO KOZAK: Evo kakvo ime su Boris Džonsonu dali kozaci iz Černigova

Planeta -

Premijer Velike Britanije postao je kozak Boris Čuprina. Odluku da se Džonson primi u kozake donela je černigovska kozačka opština crkve Svete Katarine. Potvrda o tome biće poslata u London. U znak sećanja na ovaj događaj, kijevski majstori Darija Dobrjakova i Jurij Kutilov naslikali su Borisa u liku „kozaka Mamaja”.

„Ovo je naša čast i zahvalnost ovoj izuzetnoj ličnosti za podršku Ukrajini. Imajte na umu da je na Instagramu potpisan kao Džonsonjuk - britansko prezime u ukrajinskom stilu. Dakle, to nije naša ideja, ali on nam je sam rekao šta da radimo “ , rekao je Andrij Lisovi, zamenik generalnog direktora Černjigovskog regionalnog istorijskog muzeja nazvanog po Tarnovskom.

Boris Čuprina nije prvi kozak-stranac. Kozaci su posvetili i osnivača mornarice Sjedinjenih Država - Džona Pola Džonsa po imenu Pol Džons. Jednom je došao u Ukrajinu i sreo se sa našim kozacima.

Andrij Lisovi je takođe objasnio zašto je takvo prezime izabrano za novog kozaka.

„Zašto Čuprin? Jer vidiš da mu je kosa slobodna na glavi, to ističe njegov karakter, ističe njegovu volju. Pravo na licu se vidi da je ovo veliki čovek. Upravo to je karakteristika koju smo želeli da istaknemo kako bi u budućnosti, kako je rekao Boris Čuprin, svi znali o kome je reč.

Sergej Lajevski, generalni direktor Černigovskog regionalnog istorijskog muzeja nazvanog po Tarnovskom, dodaje da su kozaci u Ukrajini oduvek bili poštovani, ali ne i obožavani kao ikone.

„Mamajevi kozaci nisu bili obožavani niti su im se molili kao ikone. Ali oni su bili poštovani kao neka vrsta spomenika herojskim vremenima kozaka. Ovo su vremena, i mi poštujemo naše kozake, poštujemo one koji, u stvari, postanu kozaci."

Ova slika će ostati u Muzeju Tarnovskog, ali će njen drugi primerak, uz diplome, biti poslat u London.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj proslave premijera Ujedinjenog Kraljevstva u Černigovskoj oblasti. Krajem maja u Novgorod-Siverskom je predloženo da se ulica Rokosovskog preimenuje u čast Borisa Džonsona.

Kurir.rs/Suspine media

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja