RAT U UKRAJINI 106. DAN Zelenski uveo lične sankcije Putinu: Evo šta sve ruski predsednik neće moći da radi u Ukrajini!
Foto: EPA, AP, REUTERS

blog

RAT U UKRAJINI 106. DAN Zelenski uveo lične sankcije Putinu: Evo šta sve ruski predsednik neće moći da radi u Ukrajini!

Planeta -

Danas je 106. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Četvrtak, 9. jun

* Oglasio se Zelenski

* Turska i dalje protiv ulaska Finske i Švedske u NATO

* Stoltenberg otkazao posetu Berlinu

Ukrajina uvela lične sankcije ruskom rukovodstvu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju ličnih sankcija rukovodstvu Rusije, uključujući predsednika Vladimira Putina i sve ruske ministre.

Sankcije je odobrio Nacionalni savet za odbranu i bezbednost.

One obuhvataju sve članove ruske vlade i saveta za bezbednost, kao i portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Njima je zabranjen ulaz u Ukrajinu, ukinute su im vize i dozvole i blokirana finansijska sredstva.

Zelenski je takođe potpisao direktivu kojom se sankcioniše 236 ruskih univerziteta, kao i njihovi rektori.

Ukrajinci gube 100 do 200 vojnika dnevno!

Ukrajinke vojne žrtve iznose od 100 do 200 ljudi dnevno, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog. BBC navodi da se radi o dosad najvišoj procjeni ukrajinskih žrtava koja je dosad javno objavljena.

U razgovoru za BBC, Mihajlo Podoljak rekao je da je jedan od glavnih razloga za tako visok broj žrtava "nesrazmer snaga između ukrajinske i ruske vojske".

Stoltenberg otkazao posetu Berlinu

Generalni sekretar NATO Jensk Stoltenberg otkazao je niz sastanaka u Nemačkoj i Rumuniji zato što je dobio herpes posle infekcije korona virusom prošlog meseca, javila je danas njegova kancelarija.

- Generalni sekretar će planiranu posetu Nemačkoj (i Rumuniji) imati na daljinu a ne lično. Dijagnostikovan mu je herpes koji može da se pojavi posle kovida-19, i on radi od kuće, rekao je jedan NATO zvaničnik.

Stoltenberg (63) trebalo je da učestvuje na sastancima danas sa nemačkim kancelarom i sa ministrom odbrane.

Stoltenberg koji je potpuno vakcinisan protiv kovida-19, dobio je korona virus početkom maja i bio je primoran da radi od kuće kada su se ministri spoljnih poslova NATO sastali u Berlinu.

Herpes je izazvan virusom koji izaziva i male boginje. Često se pojaviljuje u obliku osipa na koži i može biti posebno bolan za odrasle.

Upozorenja za vazdušne napade u Lavovu

Guverner Lavova saopštio je na svom Telegram kanalu da su se tokom noći oglasila dva upozorenja za vazdušne napade u tom gradu.

Predsednik ukrajinskog parlamenta: Teritorijalni integritet Ukrajine nikada neće biti predmet pregovora

Teritorijalni integritet Ukrajine nikada neće biti predmet pregovora sa Rusijom, upozorio je predsednik ukrajinskog parlamenta, Ruslan Stefančuk.

- Nikada, nikada tema pregovora neće biti pitanje ukrajinskog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Ukrajina je integralna, suverena zemlja i takva će ostati jer je kao takvu priznaje ceo civilizovani svet, rekao je Ruslan Stefančuk za Juronjuz tokom posete Strazburu u Francuskoj, gde se obratio Evropskom parlamentu.

Zelenski: Sudbina Donbasa zavisi od bitke za Severodonjeck

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je rekao da branitelji Severodonjecka na istoku Ukrajine nanose teške gubitke ruskim snagama u "žestokoj i teškoj borbi".

- Upravo se u Severodonjecku odlučuje o sudbini Donbasa, na više načina, rekao je u svom noćnom videoobraćanju Zelenski.

Većina Severodonjecka je pod kontrolom ruskih snaga, a ukrajinski branitelji drže još samo njegovo predgrađe, rekao je juče guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Erdogan: I dalje ne podržavamo ulazak Švedske i Finske u NATO

Ankara i dalje ostaje pri stavu da ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

- Švedska televizija je emitovala intervjue sa vođama terorističkih grupa. Posle ovoga ne možemo da kažemo da su dobrodošli u NATO. Isto važi i za Finsku, istakao je turski predsednik.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track