OGLASILE SE PORODICE BRITANSKIH PLAĆENIKA KOJI SU OSUĐENI NA SMRT Poručile samo jedno!
Foto: Profimedia

šok

OGLASILE SE PORODICE BRITANSKIH PLAĆENIKA KOJI SU OSUĐENI NA SMRT Poručile samo jedno!

Planeta -

Članovi porodice dvojice Britanaca koje je nepriznati sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck osudio na smrt nakon borbi u Ukrajini ispričali su kako se osećaju nakon presude.

Šon Piner, njegov sunarodnik Ejden Ejslin uhvaćeni su u Marijupolju i optuženi da su strani plaćenici.

Obojica Britanaca rekla su da su služila u jedinici ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebalo je da budu zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici.

Međutim, ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao "plaćenike" te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista.

S njima je osuđen i Marokanac Sadun Ibrahim. U saopštenju porodice Ejdena Ejslina navodi se da on i Piner nisu bili plaćenici, prenosi Skaj njuz.

- Volimo Ejdena svim svojim srcem. Njega i Šona, kao pripadnike ukrajinskih oružanih snaga, treba tretirati sa poštovanjem kao i sve druge zarobljenike. Oni nisu plaćenici, piše u saopštenju porodice 28-godišnjeg Britanca.

"Možemo samo da zamislimo kroz šta oni prolaze"

Porodica se nada da će kazna biti poništena te su pozvali britansku i ukrajinsku vladu da učine sve što je u njihovoj moći da se dvojica Britanaca sigurno vrate kući.

-Možemo samo da zamislimo kroz šta trenutno prolaze. Ovo je vrlo uznemirujuće, navela je porodica.

Ejslinov brat je rekao da je šokiran vešću o presudi i da njegova majka razgovara sa ministarstvom spoljnih poslova. Piner je objasnio da se oženio Ukrajinkom i da ima pravo da se bori za Ukrajinu.

- Ja sam u organizovanoj jedinici i vojnik sam po ugovoru. Klonio sam se jedinica sa dobrovoljcima, rekao je.

Ruska vojska Britance smatra stranim plaćenicima. Ako se kazna izvrši, Britance najverovatnije čeka streljanje.

Još jedan britanski borac koga su zarobile proruske snage čeka suđenje, a radi se o 35-godišnjem Endrjuu Hilu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Skaj njuz/Index.hr

Bonus video:

10:57

PREDAJA AZOVSTALJA U MARIJUPOLJU! Vojnici položili oružje pred Rusima, potpukovnik tvrdi: UKRAJINA PROPUSTILA ISTORIJSKU PRILIKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track