UKRAJINSKI ZVANIČNIK APELUJE: Nemamo više municije, sada sve zavisi od Zapada! VIDEO
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

direktno

UKRAJINSKI ZVANIČNIK APELUJE: Nemamo više municije, sada sve zavisi od Zapada! VIDEO

Planeta -

Ukrajini brzo ponestaje municije dok nastavljaju da se suprotstavljaju ruskoj invaziji, prenosi Foks Njuz.

Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki rekao je u intervjuu da je nasilni sukob iscrpeo zalihe municije ukrajinske artiljerije.

Skibicki je rekao da su prekomorske pošiljke pomogle bitku na liniji fronta, ali da je Ukrajina još uvek ozbiljno nedovoljno pripremljena u poređenju sa svojim neprijateljima.

„Sada sve zavisi od toga šta nam [zapad] daje“, rekao je Skibicki u intervjuu za Gardijan. „Ukrajina ima jedan artiljerijski oruđe na 10 do 15 ruskih artiljerijskih oruđa. Naši zapadni partneri su nam dali oko 10% onoga što imaju.

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim saveznicima, isporučile su Ukrajini milijarde dolara pomoći i oružja za odbranu od invazije ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Skoro smo potrošili svu našu [artiljerijsku] municiju i sada koristimo NATO standardne granate 155 kalibra. Evropa takođe isporučuje granate nižeg kalibra, ali kako isporuka iz Evrope ponestaje, količina je sve manja.“

Lideri saveznika su i dalje uz Ukrajinu: predsednik Bajden je prošle nedelje rekao da su SAD planira da u zemlju pošalje napredne raketne sisteme i municiju koji će joj omogućiti da preciznije gađa ključne ciljeve na bojnom polju i obećao je da neće vršiti pritisak na Ukrajinu da učini ustupke.

Evropske i druge zemlje saveznice primile su milione izbeglica raseljenih u sukobu u kojem je Rusija optužena za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Sjedinjene Američke Države. je rekao da je spreman da prihvati oko 100.000 izbeglica.

I dok su video snimci i slike navodnih zločina šokirali svet, domaće krize i skoro tri i po meseca povukli su fokus sa najvećeg rata u Evropi od Drugog svetskog rata. Sada su kijevski zvaničnici zabrinuti zbog međunarodnog „ratnog zamora“.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja