POSTIGNUT DOGOVOR: Australija plaća Francuskoj milionsku odštetu zbog naprasnog otkazivanja kupovine podmornica
Foto: MC2 Will GASKILL / AFP / Profimedia

aukus

POSTIGNUT DOGOVOR: Australija plaća Francuskoj milionsku odštetu zbog naprasnog otkazivanja kupovine podmornica

Planeta -

Australija je prošle godine naprasno otkazala ugovor o nabavci podmornica vrednih više milijardi dolara sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Grup, odlučivši se za američko-britansku ponudu.

Nova australijska vlada predvođena laburistima postigla je dogovor o isplati 555 miliona evra zbog kontroverzne prošlogodišnje odluke da otkaže ugovor o kupovini francuskih podmornica, što je potez kojim se Kanbera nada da će popraviti odnose sa Parizom.

Australija je prošle godine otkazala ugovor o nabavci podmornica vrednih više milijardi dolara sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Grup, odlučivši se za američko-britansku ponudu.

Taj potez je razbesneo Pariz i izazvao diplomatsku krizu bez presedana.

Australijski premijer Entoni Albanezi rekao je novinarima u Sidneju da je njegova vlada postigla "pošteno i pravedno" rešenje s Naval Grupom.

Kanbera je prošle godine otkazala ugovor sklopljen 2016. o kupovini konvencionalne podmorničke flote za 40 milijardi dolara.

Do otkazivanja ugovora došlo je nakon što je prethodna vlada potpisala trilateralno bezbednosno partnerstvo sa SAD-om i Velikom Britanijom (AUKUS).

Tim sporazumom Australija je dobila flotu podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom.

Albanezi je rekao da će nagodba omogućiti Australiji da napreduje u odnosima sa Francuskom.

"S obzirom na ozbiljnost izazova s kojima se suočavamo i u regionu i na globalnom nivou, bitno je da se Australija i Francuska ponovno ujedine kako bi obranile naše zajedničke principe i interese", poručio je australijski premijer.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track