U UKRAJINI SE UPRAVO ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI SVETA: Dramatično obraćanje Volodimira Zelenskog na samitu u Singapuru
Foto: Printscreen

drama

U UKRAJINI SE UPRAVO ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI SVETA: Dramatično obraćanje Volodimira Zelenskog na samitu u Singapuru

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je putem videopoziva na azijskom samitu o bezbednosti u Singapuru da ishod rata u Ukrajini neće uticati samo na njegovu zemlju već na budućnost međunarodnog poretka.

Zelenski je učesnicima skupa pod nazivom Dijalog Šangri-La rekao da njegova zemlja trenutno pokušava da potisne Ruse iz područja koja je kontrolisala od početka rata dok se brani i od žestokih ruskih napada na istoku zemlje, posebno oko grada Severodonjecka.

U svom obraćanju, ukrajinski predsednik se zahvalio zapadnim i azijskim saveznicima na podršlci, naglasivši da je izuzetno važno da zemlje koje su do sada pružale pomoć Ukrajini u tome ne posustanu.

"Zahvalan sam na vašoj pomoći… No to nije samo pomoć Ukrajini već i vama samima. Upravo se na bojištima u Ukrajini odlučuje o budućim pravilima i granicama mogućeg za čitav svet", rekao je Zelenski.

On je optužio Rusiju da blokira luke u Crnom i Azovskom moru i samim tim izvoz hrane iz Ukrajine na svetsko tržište. To ne pogađa samo Ukrajince već ceo svet, dodao je.

"Ako (...) zbog ruskih blokada ne budemo mogli da izvozimo našu hranu, svet će se suočiti s akutnom i teškom krizom i nestašicama hrane u mnogim zemljama Azije i Afrike", poručio je on.

Zelenski je isto tako povukao direktnu paralelu između ruske invazije na Ukrajinu i skoka cena robe, rekavši da je Rusija najpre blokirala energente kako bi cene porasle, a sada to isto čini i sa hranom.

On je grupi od 575 delegata iz 40 zemalja rekao i da ukrajinska vojska nema nameru da prelazi na rusku teritoriju. "Molim vas, imajte na umu da se rat vodi na našem tlu. Ljudi u Ukrajini umiru… Mi ne želimo da idemo na rusko tlo", poručio je on.

Mediji su preneli tvit analitičarke Olivije Enos da je kineska delegacija tokom govora Zelenskog napustila salu. Enos je kasnije izbrisala tvit, a Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbednost je demantovao pisanje pojedinih medija da su kineski predstavnici napustili salu.

Slična priča o kineskoj delegaciji pojavila se i kada se Zelenski obraćao Svetskom ekonomskom formumu. Navodno, tada Kinezi nisu aplaudirali ukrajinskom predsedniku i napustili salu. Ubrzo se ispostavilo da to nije bila tačna informacija, odnosno da su tokom govora Zelenskog oni imali pregovore sa šefom Međunarodne agencije za energetiku

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja