POLJACI NE ŽELE NOVU MIGRANTSKU KRIZU: Duž granice sa Belorusijom podigli 140 kilometara ograde sa senzorima i kamerama VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

izbeglice

POLJACI NE ŽELE NOVU MIGRANTSKU KRIZU: Duž granice sa Belorusijom podigli 140 kilometara ograde sa senzorima i kamerama VIDEO

Planeta -

Duž granice sa Belorusijom dovršeno je postavljanje oko 140 kilometara ograde, objavile su poljske vlasti koje su navele da na taj način žele da spreče ponavljanje prošlogodišnje krize kada je veliki broj migranata stigao na njihovu granicu.

Prema snimci koju je objavila državna granična patrola, vidi se prvi deo visoke ograda u blizini koje patroliraju vozila. Iz patrole navode da će se radovi na postavljanju ograde sa senzorima i kamerama nastaviti narednih dana

Poljska granica sa Belorusijom duga 418 kilometara prošle godine je bila žarište migrantske krize do koje je, navodno, došlo tako što su beloruske vlasti pozvale migrante, mahom sa Bliskog istoka, u Belorusiju a potom ih prevezle do granice.

Kriza je dostigla vrhunac u leto i jesen 2021.godine, a potom je s početkom zime nastalo zatišje.

S obzirom na to da sada temperature ponovno rastu, poljske vlasti navode da im pristiže sve veći broj izbeglica. U subotu su poljski zvaničnici saopštili da su pritvorili 14 osoba koje su pokušale da pređu u Poljsku iz Belorusije.

Poljaci su improviziranu ogradu postavili prošle godine u avgustu, a od januara su je postepeno menjali sa 5,5 metara visokom ogradom opremljenom senzorima pokreta i kamerama.

Radovi na dovršetku ograde trebalo bi da budu gotovi do kraja juna, a iz budžeta će u tu svrhu biti izdvojeno oko 366 miliona evra.

Poljske su vlasti najavile i da će 1. jula ukinuti ograničenja zbog kojih se, usred krize, stvarala tri kilometra široka zabranjena zona duž granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da takva ograničenja više neće biti potrebna nakon što bude dovršeno postavljanje ograde.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track