PRELIMINARNI REZULTATI PRVOG KRUGA IZBORA U FRANCUSKOJ: Rekordno niska izlaznost, levica diše za vrat Makronu
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

čeka se drugi krug

PRELIMINARNI REZULTATI PRVOG KRUGA IZBORA U FRANCUSKOJ: Rekordno niska izlaznost, levica diše za vrat Makronu

Planeta -

Francuske statističke agencije objavile su informacije o rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora.

Prema prvim procenama Instituta Ipsos, koalicija okupljena oko Emanuela Makrona mogla bi da dobije između 255 i 295 mesta u francuskom parlamentu. Za apsolutnu većinu potrebno je 289 mesta.

S druge strane, koalicija levičarskih partija koje predvodi Žan-Luk Melenšon prema prvim projekcijama prvog kruga parlamentarnih izbora u parlamentu bi trebalo da dobije između 150 i 190 mesta.

Ipak, uzevši u obzir i drugi krug parlamentarnih izbora koji će se održati 19. juna, postoji mogućnost da Makronova koalicija neće imati apsolutnu većinu u parlamentu što bi značilo koaliciju i sa drugim političkim opcijama.

"Glavna činjenica koju bi svi trebalo da potenciramo je nizak odziv i stopa apstinencije koja je i dalje u porastu", rekla je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

Poslanica koalicije levice Klementin Oten poručila je da je levica napravila veliki uspeh.

"Pre nekoliko meseci, levica je trebalo da bude mrtva, a krajnja desnica je izgledala kao da vraća moć. Sada su se karte okrenule i na vrhu smo nakon prvog kruga. Pobeda je moguća", rekla je ona.

Ključna i presudna stvar u drugom krugu parlamentarnih izbora bi prema procenama francuskih medija opet mogao biti odziv na izborima.

Prema zvaničnim podacima, na prvi krug parlamentarnih izbora ove godine nije izašlo 52,3 posto građana čime je oboren negativni rekord iz 2017. godine kada je od izbora apstiniralo 51,3 posto državljana Francuske.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track