BRITANAC POGINUO BOREĆI SE NA STRANI UKRAJINE: Napustio britansku vojsku u martu, otac se ovako oprostio na društvenim mrežama!
Foto: DEAN GATLEY/FACEBOOK

drama

BRITANAC POGINUO BOREĆI SE NA STRANI UKRAJINE: Napustio britansku vojsku u martu, otac se ovako oprostio na društvenim mrežama!

Planeta -

Bivši britanski vojnik poginuo je boreći na strani Urkrajine protiv Rusije, saopštila je njegova porodica.

Džordan Getli je poginuo u bici za istočni grad Severodonjeck, u kojem su se poslednjih dana vodile intenzivne borbe. Getli je napustio britansku vojsku u martu i otišao u Ukrajinu, a njegov otac Din ga je opisao kao „heroja" u odavanju počasti na društvenim mrežama.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je „saučešće i podršku porodici Britanca koji je poginuo u Ukrajini".

Getlijev otac napisao je u objavi na Fejsbuku da je njegov sin pomagao u obuci lokalnih snaga.

On je dodao da je Džordan smrtno pogođen na prvoj liniji fronta dok je branio grad, a o njegovoj smrti su obavešteni u petak.

Otišao je u Ukrajinu da pomogne „posle pažljivog razmatranja", naveo je on.

Džordan Getli
foto: DEAN GATLEY/FACEBOOK

Prema objavi na Fejsbuku, porodica je „dobila nekoliko poruka od njegovog tima koje su nam govorile o njegovom bogatstvu znanja, njegovim veštinama kao vojnika i njegovoj ljubavi prema poslu".

„Njegov tim kaže da su ga svi voleli, kao i mi, i da je napravio ogromnu razliku u životima mnogih ljudi, obučavajući ukrajinske snage", navodi se u saopštenju.

Ovo je druga potvrđena smrt nekog Britanca u Ukrajini.

U aprilu je objavljeno da je poginuo Skot Sibli.

Din Getli objavio je fotografiju sa sinom dok je služio u britanskoj armiji

„Džordan i njegov tim bili su tako ponosni na posao koji su radili i često mi je govorio da su misije na koje ide bili opasne, ali neophodne.

„Voleo je svoj posao i mi smo veoma ponosni na njega", napisao je Getli i dodao: „On je zaista bio heroj i zauvek će biti u našim srcima".

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, napisao je na Tviteru da je Džordan Getli „pravi heroj".

„Uvek ćemo pamtiti njegov doprinos zaštiti Ukrajine i slobodnog sveta", napisao je Podoljak.

BBC je saznao da je Getli služio u britanskoj vojsci u trećem bataljonu The Rifles sa sedištem u Edinburgu i otpušten je iz snaga u martu pre nego što je otputovao u Ukrajinu.

Borbe oko Severodonjecka traju više od tri meseca.

Rusija namerava da zauzme istočne regione Lugansk i Donjeck, industrijskog područja poznatog kao Donbas.

Zauzimanje Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, Rusiju bi približilo njenom cilju jer bi joj dalo kontrolu nad Luganskom.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC

Bonus video:

00:33

DRAMA U UKRAJINI! GUVERNER LUGANSKA: Ako Rusi sruše i treći most, kompletno smo odsečeni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track