EU NAJAVLJUJE TUŽBU ZBOG KRŠENJA SPORAZUMA O SEVERNOJ IRSKOJ London: Nema razloga za tim
Foto: Profimedia

bregzit

EU NAJAVLJUJE TUŽBU ZBOG KRŠENJA SPORAZUMA O SEVERNOJ IRSKOJ London: Nema razloga za tim

Planeta -

London je danas poručio da Evropska unija nema razloga da pokrene pravni postupak protiv Britanije jer je ukinula neke odredbe Protokola o Severnoj Irskoj radi poboljšanja trgovine, što Brisel smatra kršenjem međunarodnog prava.

Britanija je juče objavila zakon kojim ukida kontrole na granici i ulogu suda EU i navodi da su te izmene nužne radi poboljšanja trgovine i smanjenja birokractje.

Napetosti ključaju mesecima pošto je London optužio EU da otežava protok robe između Britanije i Severne Irske sprovođenjem kontrola kojima nastoji da ostavi otvorenu granicu sa Irskom, koja je članica EU.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič najavio je da bi EU mogla da tuži Britaniju zbog kršenja sporazuma.

Evropska unija mogla bi u sredu da odgovori na potez Londona, a pravni postupak mogao bi da potraje godinu dana i završi se finansijskom kaznom.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je "da jednostavno nema razloga da EU preduzme bilo kakvu akciju protiv Londona. Ovaj predlog, za njih ništa ne pogoršava", rekla je za BBC Radio.

Britanija je dugo pretila da će ukinuti Protokol o Severnoj Irskoj, integralni deo sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, kojim se osigurava izbegavanje tvrde granice na irskom ostrvu i štiti Sporazum postignut na Veliki petak iz 1998.

Cilj Protokola je da podstake razmene između zajednica i osigura da između Severne Irske i Irske nema fizičke granice ali i celovitost jedinstvenog tržišta EU za robu.

Kao i u slučaju Bregzita tako i u ovom Britanija nije jedinstvena pa neki smatraju da novi zakon nije dovoljan, a drugi upozoravaju da London njegovim donošenjem postaje država koja krši ugovore.

Irski šef diplomatije Sajmon Koveni ocenjuje da je svojom strategijom britanska vlada dodatno otežala izglede za postizanje kompromisa.

"Britanska vlada zapravo kaže ne samo Irskoj, već i EU i šire - dajte nam šta tražimo, ili ćemo to ostvariti kršenjem međunarodnog prava", rekao je on za BBC.

Šefčovič je juče ponovio da novi pregovori o protokolu o Severnoj Irskoj nisu realni i da EU neće o tome ponovno pregovarati.

Kao prvi korak Komisija će razmotriti nastavak postupka zbog povrede prava pokrenut protiv Velike Britanije u martu 2021. godine, rekao je on i podsetio da je EU pravni postupak obustavila u septembru 2021. "u duhu konstruktivne saradnje kao bismo stvorili prostor za zajednička rešenja".

"Jednostrani potez Ujedinjene Kraljevine direktno je suprotan tome duhu”, kaže Šefčovič i dodaje da će Komisija takođe razmotriti mogućnost pokretanja novih postupaka kako bi se zaštitilo jedinstveno tržište EU.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track