BEZ PREDAJE Zelenski: Ukrajinska vojska će se vratiti i osloboditi Donjeck, Lugansk i Krim!
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

INVAZIJA NA UKRAJINU

BEZ PREDAJE Zelenski: Ukrajinska vojska će se vratiti i osloboditi Donjeck, Lugansk i Krim!

Planeta -

Kijev od saveznika za pobedu u ratu traži 1.000 haubica, 300 lansera raketa, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova

Borbe ne prestaju... Ukrajinski vojnici u akciji
Borbe ne prestaju... Ukrajinski vojnici u akcijifoto: Printscreen/Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u redovnom noćnom obraćanju naciji poručio da će ukrajinska vojska osloboditi Donjeck, Lugansk i Krim, teritorije koje se nalaze pod kontrolom ruske armije i proruskih snaga na istoku zemlje.

Zelenski je 110. dana rata, u ponedeljak uveče, poručio građanima Ukrajine koji su u kontaktu sa stanovnicima ovih regiona da im kažu da će se ukrajinska armija definitivno vratiti.

Neće biti mira

- Vratićemo se u naše gradova i sva naša sela u kojima se ne vijori ukrajinska zastava. Ukrajinska vojska će osloboditi gradove Marijupolj, Herson i Melitopolj, poručio je Zelenski.

Više od 50 kilometara od granice: Granatiran grad u Rusiji

Najmanje četiri osobe su povređene u jučerašnjem granatiranju ruskog grada Klinci u regiji Brjansk na granici s Ukrajinom, rekao je regionalni guverner. Ovaj grad se nalazi oko 50 kilometara od granice sa Ukrajinom.

- Prema preliminarnim informacijama, oštećeno je nekoliko kuća, a četiri osobe su povređene, napisao je guverner Aleksandar Bogomaz na Telegramu, a prenosi Skaj njuz.

Stanovnici tog grada su na društvenim mrežama objavili snimke ruskog vojnog helikoptera koji leti nad gradom nakon granatiranja.

U gradu je došlo do prekida u isporuci struje i vode. Ruski gradovi u regijama koje se graniče sa Ukrajinom i ranije su bili granatirani.

- Svi koji ste u kontaktu s našim narodom na okupiranom jugu ili istoku, recite svima u Gorlovki, Donjecku i Lugansku da će ukrajinska vojska definitivno doći. Naravno, takođe ćemo osloboditi i naš Krim. Svi ruski zvaničnici koji su zaposeli zemlju na Krimu nek imaju na umu da neće imati mira, upozorio je Zelenski.

Veliko razaranje... Panorama Marijupolja
Veliko razaranje... Panorama Marijupoljafoto: Profimedia

Razrušen grad na jugu: Marijupolj bolna tačka

Volodimir Zelenski je u obraćanju naciji posebno apostrofirao grad Marijupolj, na obali Azovskog mora, koji je pre rata imao oko 400.000 stanovnika, a koji je u velikoj meri razrušen tokom žestokih borbi.

Ovaj grad je bio sedište "Azova", desničarskog bataljona koji je ruska strana označila kao nacistički.

- Vratićemo se u Marijupolj. Oslobodićemo grad treći put. On je oslobođen od nacista 1943. Potom je oslobođen 2014. zahvaljujući hrabrosti pripadnika "Azova" i drugim jedinicama. Danas je grad spaljen, ali nećemo dozvoliti Rusima da ga ubiju. Povratićemo ga, definitivno, rekao je Zelenski.

Delovi Donjecka i Luganska, koji zajedno čine Donbas, proglasili su nezavisnost od Ukrajine dva dana pre početka ruske invazije, dok su žitelji poluostrva Krim posle referenduma 2014. odlučili da se pripoje Rusiji.

Na Krimu se nalazi sedište ruske crnomorske flote i Rusija je posle raspada SSSR iznajmljivala od Ukrajine pomorsku bazu.

Obraćanja predsednika Zelenskog imaju za cilj podizanje morala kod građana i vojske, koja se poslednjih nedelja nalazi pod žestokim udarima na istoku zemlje, gde ruske trupe uz podršku artiljerije polako ali sigurno napreduju ka zapadnim granicama Donbasa. Ukrajinska armija umnogome zavisi od pomoći u naoružanju od zapadnih zemalja i članica NATO.

Šef Pentagona u Briselu

Kako prenosi Njuzvik, Mihailo Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, objavio je na Tviteru novi zahtev za isporuku oružja koje je vlastima u Kijevu neophodno da bi se pobedila Rusija.

- Da bismo okončali rat i pobedili, moramo da imamo paritet u naoružanju. Ukrajini je potrebno 1.000 haubica kalibra 155 milimetara, 300 višecevnih raketnih bacača, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova, naveo je Podoljak.

Srušeni svi mostovi: Severodonjeck u okruženju

Ruske snage uništile su i treći most koji povezuje Severodonjeck sa susednim gradom Lisičanskom, izjavio je lokalni ukrajinski zvaničnik, dodajući da ključni grad na istoku zemlje ipak nije "izolovan" i da ukrajinske trupe nisu blokirane.

- U masovnom bombardovanju uništen je treći most, ali grad Severodonjeck nije izolovan. Komunikacioni putevi postoje, iako prilično komplikovani, rekao je za ukrajinsku televiziju šef gradske administracije Oleksander Strjuk.

On je dodao da ruske snage ne odustaju od pokušaja da zauzmu grad, ali da se ukrajinska vojska "drži". Naglasio je i da su "ulične borbe u toku" i da se "situacija menja iz sata u sat".

On je istakao da će se u Briselu danas sastati ministri odbrane zemalja članica NATO i da Ukrajina očekuje njihovu odluku. Sastanku u Briselu predsedavaće Lojd Ostin, šef Pentagona. Glavna tema dvodnevnog sastanka biće rat u Ukrajini i ulazak Finske i Švedske u Alijansu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track