SAD ŠALJE NOVU VOJNU POMOĆ UKRAJINI VREDNU MILIJARDU DOLARA Evo šta sadrži
Foto: EPA/Roman Pilipey

rat u ukrajini

SAD ŠALJE NOVU VOJNU POMOĆ UKRAJINI VREDNU MILIJARDU DOLARA Evo šta sadrži

Planeta -

SAD će najverovatnije danas objaviti da će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, vrednu oko milijardu dolara, kako bi pomogle Kijevu u borbi protiv ruske ofanzive na region Donbas, rekli su neimenovani američki zvaničnici.

To bi bila najveća pojedinačna isporuka oružja i vojne opreme Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

Zvaničnici su naveli da bi pomoć trebalo da sadrži lansere protivbrodskih raketa, haubice i municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) za čiju upotrebu američki vojnici obučavaju ukrajinske snage.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je danas u Briselu, na sastanku sa predstavnicima više od 45 zemalja na temu podrške Ukrajini, da Zapad mora da pojača isporuke oružja Kijevu.

"Moramo da intenziviramo našu zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo se još više potruditi da osiguramo da Ukrajina može da brani sebe, svoje građane i teritoriju", rekao je Ostin.

Sastanak, na kojem je i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, održava se prvog dana dvodnevnog skupa ministara odbrane članica NATO-a u sedištu alijanse u Briselu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track