BAJDEN VIŠE NE KRIVI PUTINA? Bela kuća optužila naftne kompanije da dižu cenu goriva, pozvala ih da BUDU PATRIOTE
Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool, EPA/Shawn Thew, Shutterstock

ekonomska kriza

BAJDEN VIŠE NE KRIVI PUTINA? Bela kuća optužila naftne kompanije da dižu cenu goriva, pozvala ih da BUDU PATRIOTE

Planeta -

Džo Bajden pozvao je rafinerije nafte da proizvode više benzina i dizela kako bi spustili cenu goriva

Bela kuća je "promenila ploču" i umesto da krivi ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini, kritikovala je naftne kompanije za rekordno visoke cene gasa, pozivajući ih da "budu patriote“ i učine više na snižavanju cena.

"Mi to vidimo kao patriotsku dužnost“, rekla je sekretarka za štampu sekretara Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima. "Pozivamo ih da urade pravu stvar, da ovde budu patriote, a ne da koriste rat kao izgovor“ za dizanje cena, dodala je ona.

Ove izjave su usledile nakon što je predsednik SAD Džo Bajden u sredu pozvao američke rafinerije da proizvode više benzina i dizela, rekavši da se njihov profit utrostručio tokom rata u Ukrajini, dok Amerikanci muku muče zbog visokih cena goriva.

"Kriza sa kojom se porodice suočavaju zaslužuje hitnu akciju“, napisao je Bajden u pismu upućenom predstavnicima sedam rafinerija nafte. "Vaše kompanije moraju da sarađuju sa mojom administracijom kako bi iznele konkretna, brza rešenja krize".

Cene gasa širom SAD su u proseku oko 5 dolara po galonu, što predstavlja ekonomski teret za mnoge Amerikance i političku pretnju za predsednikove kolege demokrate koji idu na izbore na sredini mandata (midterms).

U međuvremenu, vlada je u petak saopštila da su potrošačke cene skočile za 8,6 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je najgori rast u više od 40 godina.

Proizvođači nafte su osudili Bajdenovu administraciju zbog guranja "pogrešne“ zelene agende, ignorišući njene neposredne efekte na ekonomiju. Američki institut za naftu, koji predstavlja industriju, rekao je u odgovoru na Bajdenovo pismo da je njegova politička agenda "pojačala inflatorne pritiske i dodala prepreke svakodnevnim naporima kompanija da zadovolje rastuće potrebe za energijom uz smanjenje emisija".

Predsednik je oštro kritikovao ono što smatra profiterstvom usred globalne krize koja bi potencijalno mogla da gurne Evropu i druge delove sveta u recesiju, rekavši posle govora u petak da je EksonMobil "ove godine zaradio više novca od Boga“.

EksonMobil je odgovorio rekavši da je već obavestio administraciju o svojim planiranim investicijama za povećanje proizvodnje nafte i kapaciteta prerade.

Bajden već duže vreme pokazuje neprijateljstvo prema industriji fosilnih goriva. Tokom predsedničkih debata Demokratske stranke 2019. godine, Bajden je jasno stavio do znanja da je spreman da žrtvuje ekonomski rast – potencijalno raseljavajući stotine hiljada radnika – kako bi se borio protiv klimatskih promena.

Kada su ga u jednoj debati pitali da li bi bio spreman da žrtvuje ekonomski rast, čak i ako to znači raseljavanje radnika, Bajden je odgovorio "da".

Tokom svojih prvih sati na funkciji, Bajden je na saveznom nivou da se "obračunava" sa proizvođačima energenata i zaustavio radove na gasovodu Kiston XL koji je trebalo dnevno da prenosi 870.000 barela nafte dnevno iz Alberte u Kanadi do rafinerija u Teksasu.

Pošto su cene gasa porasle iznad rekordnih nivoa, Bajden je počeo da oslobađa milion barela nafte dnevno iz Strateških rezervi nafte. Njegov energetski car, bivši senator Džon Keri, nedavno je naglasio da SAD ne moraju da buše za još nafte i gasa.

Kurir.rs/Foks/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track