ISTI STAV Francuska, Nemačka, Italija i Rumunija za to da se odmah da status kandidata Ukrajini
Foto: Pavlo_Bagmut / UkrInform / Profimedia

JEDNOGLASNI

ISTI STAV Francuska, Nemačka, Italija i Rumunija za to da se odmah da status kandidata Ukrajini

Planeta -

Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije su za to da se Ukrajini "odmah" zvanično dodeli status kandidata za članstvo u EU, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim liderima i ukrajinskim predsednikom u Kijevu.

- Svo četvoro podržavamo to da se odmah da status kandidata za članstvo, rekao je Makron.

On je dodao da uz taj status ide mapa puta koja takodje podrazumeva da se uzme u obzir situacija na Zapadnom Balkanu i u susedstvu, posebno u Moldaviji.

Makron je govorio posle zajedničkih razgovora koje su on, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsednik Klaus Johanis imali danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Makron, Šolc i Dragi doputovali su danas u posetu Kijevu specijalnim vozom, da pokažu podršku Ukrajini. U Kijev je odvojeno danas stigao Johanis, predsednik Rumunije koja je bila jedna od ključnih destinacija za ukrajinske izbeglice.

Italijanski premijer Mario Dragi potvrdio je da Italija "hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji".

- Danas je najvažnija poruka naše posete da Italija hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji, rekao je Dragi na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Zelenskim.

Olaf Šolc je takodje rekao da se nada da će Evropska unija doneti "pozitivnu odluku" o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini kao i susednoj Moldaviji.

- Treba sve uraditi da se dođe do jednoglasnosti unutar EU za te kandidature, rekao je Šolc.

Dragi je rekao da se sada nalaze u presudnom trenutku istorije.

- Ukrajinski narod svaki dan brani vrednosti demokratije i slobode koje su u osnovi evropskog projekta, našeg projekta. Ne možemo vući noge i odlagati taj proces pristupanja za koji će trebati vreme, rekao je on.

Evropska dvadesetsedmorica treba da donesu odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Ukrajini na evropskom samitu 23. i 24. juna. Medju njima istočnoevropske zemlje podržavaju kandidaturu ali druge kao Danska i Holandija su izrazile rezerve.

Predsednik Zelenski je istakao da je EU na pragu "istorijskih odluka".

- Ukrajinci su već zaslužili pravo da budu na putu dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, rekao je Zelenski posle razgovora sa evropskim čelnicima. On je rekao da je Ukrajina "spremna" da radi da postane "punopravni član" EU.

Francuski i nemački zvaničnici su se takodje obavezali da nastave vojnu podršku Kijevu.

Pomoćićemo Ukrajini sa isporukama oružja, nastavičemo to da činimo koliko god Ukrajini bude potrebno, rekao je Šolc koji je kritikovan zbog kašnjenja u isporuci oružja Kijevu.

Makron je najavio i da će Francuska isporučiti Ukrajini dodatnih šest samohodnih haubica "cezar", poznatih po svojoj preciznosti, pored već isporučenih 12.

Evropske vodje su obišle danas Irpin u prdgradju Kijeva razorenog u prvim nedeljama ruske invazije Ukrajine. Konstatujući načinjenu štetu nemački kancelar je osudio "brutalnost ruskog rata agresije, čiji cilj je samo da uništi i da osvoji".

- Nedužni civili su pogodjeni, kuće su razorene. Ceo jedan grad je razoren a nije imao nikakvu vojnu infrastrukturu, rekao je Šolc.

Četvorica vodja su se posle vratili u centar Kijeva na razgovore sa predsednikom Zelenskim pre zajedničke konferencije za novinare.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track