LETONIJA UKLANJA 300 SPOMENIKA KOJI GLORIFIKUJU TOTALITARNE REŽIME: Prvi na udaru kontroverzni sovjetski kompleks u Rigi
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

rat u ukrajini

LETONIJA UKLANJA 300 SPOMENIKA KOJI GLORIFIKUJU TOTALITARNE REŽIME: Prvi na udaru kontroverzni sovjetski kompleks u Rigi

Planeta -

Letonija je danas donela zakon kojim se nalaže da se svi spomenici i drugi objekti koji glorifikuju totalitarne režime uklonr do 15. novembra.

U uredbi se navodi da je sovjetski Spomenik pobedi u Rigi među onima koji se moraju srušiti, što je gradsko veće već odobrilo.

U zakonu je navedeno oko 300 spomenika, spomen-ploča i spomeničkih objekata u Letoniji koji slave sovjetski režim ili Crvenu armiju, iako nijedan nije toliko kontroverzan kao Spomenik pobedi u prestolnici.

Spomenik u Rigi sastoji se od 79 metara visokog obeliska i nekoliko velikih bronzanih figura, a podignut je 1985. povodom 40 godina sovjetske pobede nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Letonija je tokom Drugog svetskog rata bila i pod nemačkom i pod sovjetskom okupacijom. Nakon kraja rata pripojena je Sovjetskom Savezu do 1991. Spomenik mnogi vide kao simbol ponovne okupacije Letonije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track