OVO JE TREĆI AMERIKANAC KOJI JE NESTAO U UKRAJINI: Bivši marinac otišao da se bori protiv Rusa, poslednji put viđen kod Hersona
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

OVO JE TREĆI AMERIKANAC KOJI JE NESTAO U UKRAJINI: Bivši marinac otišao da se bori protiv Rusa, poslednji put viđen kod Hersona

Planeta -

Treći Amerikanac koga je Stejt department identifikovao kao nestalog u Ukrajini je veteran marinaca, Grejdi Kurpasi.

Poslednji put kada su se porodica i prijatelji čuli sa Kurpasijem bilo je između 23. i 24. aprila, rekao je Džordž Hit, porodični prijatelj Kurpasija za CNN.

Kurpasi je služio u američkom marinskom korpusu 20 godina, da bi se penzionisao u novembru 2021. Odabrao je da volontira u Ukrajini, ali u početku nije zamišljao sebe da se bori na prvim linijama rata, rekao je Hit.

"Za njega lično, on ima skup veština za koje oseća da može da im koriste", rekao je on o Kurpasiju. "Hteo je da ode i pomogne ukrajinskom narodu. Nije baš planirao da se bori".

Stejt department je saopštio da je upoznat sa izveštajima o trećem Amerikancu koji je otputovao u Ukrajinu da se bori protiv Rusije, a koji je identifikovan "proteklih nedelja“ kao nestao, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga za novinare u četvrtak. Prajs nije naveo ime trećeg Amerikanca koji je navodno nestao, ali je rekao da je Stejt department u kontaktu sa porodicom.

Kurpasi je u Ukrajinu stigao 7. marta i stigao do glavnog grada Ukrajine, Kijeva, 21. marta, rekao je Hit. Kurpasi i drugi pripadnici Legije stranaca dobili su zadatak da drže osmatračnicu krajem aprila u blizini Hersona, otprilike u vreme kada je komunikacija sa Kurpasi prekinuta.

Legija stranaca je grupa stranih boraca koji se dobrovoljno bore sa Ukrajincima protiv ruskih snaga. Nije jasno da li je Kurpasi bio pripadnik Legije stranaca, ali je bio dobrovoljac koji se borio zajedno sa Ukrajincima, rekao je Hit.

Kurpasi i drugi strani borci koji su u to vreme bile na postaji bili su gađani iz malokalibarskog oružja 26. aprila, rekao je Hit, što znači da je na njih pucano. Kurpasi i drugi vojnik su "otišli ​​da istraže šta se dešava", pa su napustili osmatračnicu, rekao je Hit. Kurpasi je zatim radiom pozvao ukrajinsku vojsku da uzvrati paljbu i "to je bio poslednji put da je neko čuo za njega“, rekao je Hit, koji je rekonstruisao izveštaj drugih pripadnika legije sa kojima je razgovarao u nedeljama otkako je Kurpasi nestao.

Stejt department je naveo da je Kurpasi nestao u akciji 28. aprila, rekao je Hit. Razlog zašto je identifikovan kao nestao u akciji je zato što njegovo telo nije pronađeno ili identifikovano, dodao je on.

Kurpasijev #cilj nije bio da bude u vatrenim okršajima i radi takve stvari“, kada je otišao u Ukrajinu, rekao je Hit. #Jednostavno je tako na kraju ispalo“, dodao je on.

Kurpasi se pridružio američkim marincima nakon terorističkih napada 11. septembra i imao je četiri angažovanja tokom svoje službe, uključujući tri u Iraku. Bio je odlikovani pripadnik koji je tri puta osvojio medalju za dobro ponašanje, tri puta medalju za dostignuća u mornarici i marincima, Purpurno srce, medalju za nacionalnu odbranu i ekspedicionu medalju Globalnog rata protiv terorizma.

Hit je opisao Kurpasija, svog komandanta voda u američkim marincima od 2012. do 2014. godine, kao "velikog vođu“. "Uvek je vodio sa fronta. Uvek je vodio računa o svojim marincima", rekao je on.

Nakon što se prošle jeseni povukao iz marinaca, Kurpasi se prijavio na doktorski program na Univerzitetu Stanford. Nije ušao u program, ali se prijavljivao na druge doktorske programe dok je bio u Ukrajini, rekao je Hit.

Kurpasijev poslednji vojni položaj bio je u kampu Ležen u Severnoj Karolini. Živeo je u Vilmingtonu u Severnoj Karolini, pre nego što je otišao u Ukrajinu, rekao je za CNN drugi porodični prijatelj Džejson Tokušige.

Prajs je rekao da je Stejt department u kontaktu sa porodicama još dvoje američkih državljana koji su navodno zarobljeni u zemlji, kao i ukrajinskim vlastima i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, ali da na sličan način ne mogu da potvrde izveštaje da su ova dva državljana uhvaćena.

CNN je javio da su Aleksandar Džon-Robert Druke (39) iz Tuskaluse u Alabami i Endi Taj Ngok Huin (27) iz Hartsela u Alabami - koji su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama severno od Harkova - nestali pre skoro nedelju dana i da postoji bojazan da su ih ruske snage zarobile, prema rečima njihovih porodica i jednog borca.

Prajs je rekao da SAD nisu u kontaktu sa Rusijom u vezi sa navodno zarobljenim američkim državljanima zato što još nemaju "verodostojan razlog“ da veruju da su ih Rusi zarobili, kao i zato što Rusija nije tvrdila da ih je zarobila.

"Ako procenimo da bi takav kontakt preko naše ambasade u Moskvi ili na drugi način bio produktivan u smislu dobijanja više informacija o tome gde se ti pojedinci nalaze, nećemo oklevati da to uradimo“, rekao je Prajs.

Prajs je takođe rekao da su SAD u kontaktu sa "drugim partnerima“, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, oko "ovog pitanja u celini“.

Portparol ministarstva je upozorio Amerikance da ne putuju u zemlju usred sukoba sa Rusijom.

"Nastavljamo da apelujemo na sve moguće načine na američke građane da ne putuju u Ukrajinu zbog pratećih opasnosti koje predstavlja tekuća agresija Rusije“, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track