PUTIN U SVOM OBRAĆANJU UDARIO NA ZAPAD EU je izgubila suverenitet, troškovi zbog sankcija koštaće ih 400 milijardi dolara
Foto: EPA/Mikhail Metzel Sputnik Kreml

EKONOMSKI FORUM U SANKT PETERBURGU

PUTIN U SVOM OBRAĆANJU UDARIO NA ZAPAD EU je izgubila suverenitet, troškovi zbog sankcija koštaće ih 400 milijardi dolara

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se obratio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, rekao je da "partneri sa Zapada namerno podrivaju međunarodno temelje u ime svojih geopolitičkih iluzija".

Putinov govor je ranije odložen na dva sata zbog hakerskog napada, saopštio je Кremlj. Počeo je pozdravom učesnika i gostiju na tribini koja se održava, kako je rekao, "u teškom trenutku za čitavu svetsku zajednicu".

- Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sistema su bili ugroženi, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je svet video "sve veću važnost novih centara moći" i da je "stari svetski poredak" zasnovan na jednoj moćnoj sili po svojoj prirodi nestabilan.

- Amerika je proglasila pobedu u Hladnom ratu kao i London, a kasnije su o sebi razmišljali kao o bogovima na planetu Zemlji, koji nemaju obveze, već samo interes. Svet vidi zaista revolucionarne tektonske promene u geopolitici, rekao je.

Obraćajući se učesnicima foruma, Putin je rekao da je unipolarni svet završen uprkos pokušajima svojih "dobročinitelja" da ga sačuvaju po svkau cenu.

Ruski predsednik je dodao da je po završetku Hladnog rata Amerika proglasila svoje interese "svetim" i upozorila da neće dozvoliti njihovo potkopavanje, prenosi Sputnik.

On je naglasio da takozvane zemlje "zlatnih milijardi" i dalje veruju da su superiorne i smatraju ostatak sveta svojim kolonijama i dodao da vladajuće zapadne elite žive u svetu snova i odbijaju da vide izazove sa kojima se svet suočava.

- Tokom proteklih decenija na planeti su formirani novi moćni centri svaki od njih razvija svoj politički sistem i javne institucije, sprovodi svoje modele ekonomskog rasta i, naravno, ima pravo da se zaštiti, da se obezbedi nacionalni suverenitet. Govorimo o realnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa, rekao je ruski lider, a prenosi Sputnik.

Putin je optužio zapadne zemlje da namerno potkopavaju temelje međunarodnog poretka kako bi zadovoljile svoje geopolitičke iluzije.

On je napomenuo da su njihovim postupcima narušeni poslovni ugled i poverenje u valute. Predsednik Rusije je takođe istakao da SAD mogu da ukradu novac bilo koje osobe, grupe ili države jednostavno zbog nečega što Vašington nije odobravao.

EU je izgubila suverenitet, šteti sopstvenim građanima sankcijama protiv Rusije

Ruski predsednik je kritikovao Evropsku uniju zbog odluke da uvede sankcije Rusiji, nazvavši je ''ludom'' i ''nepromišljenom''. Putin je rekao da im je cilj bio da slome rusku ekonomiju jednim potezom, ali da to nisu uspeli da ostvare.

Umesto toga, političari EU su zadali ozbiljan udarac sopstvenim ekonomijama, što je izazvalo visoku inflaciju, naglasio je predsednik Rusije.

On je procenio da će troškovi "sankcione groznice" samo ove godine biti oko 400 milijardi dolara i napomenuo da će mere postati teret koji će pasti na pleća običnih ljudi.

Ruski predsednik je izjavio da je EU izgubila politički suverenitet jer njene elite igraju kako druge zemlje sviraju, čak i ako to šteti sopstvenom evropskom stanovništvu i poslovnim interesima.

Putin je predvideo da će to rezultirati produbljivanjem finansijskih nejednakosti i društvenih podela u evropskim društvima. Moguće je da će to na kraju dovesti do naleta radikalizma i smene elita u bloku.

Putin je dodao da su globalna povećanja cena i problemi u energetskoj sferi direktna posledica pogrešne politike SAD i EU.

Predsednik Rusije je odbacio izraze ''Putinov porez'' i ''Putinova inflacija“ koje koriste zapadni političari, posebno američki predsednik Džo Bajden, da objasne rastuće cene goriva.

Ruski predsednik je naveo da bi samo neobrazovani ljudi poverovali u priče da su ruske akcije u Donbasu izazvale rast cena.

Putin je istovremeno naglasio da se prognoze zapadnih zemalja o mračnim izgledima ruske ekonomije nisu ostvarile.

Putin učestvuje na plenarnoj sednici SPIEF-a zajedno sa predsednicima Kazahstana i Egipta. Kineski lider Si Đinpint učestvuje preko video poziva, prenosi Raša tudej.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track