AMERIČKI GENERALI ZABRINUTI: Pojačavaju se ruske akcije u Siriji, broj provokacija sve veći!
Foto: Foto Reuters

novo žarište

AMERIČKI GENERALI ZABRINUTI: Pojačavaju se ruske akcije u Siriji, broj provokacija sve veći!

Planeta -

Ruske snage su ovog meseca izvele brojne operacije protiv koalicije predvođene SAD u Siriji, što je izazvalo zabrinutost da bi one mogle dovesti do direktnog sukoba između američkih i ruskih snaga u Siriji, objavio je u petak Volstrit džurnal.

Prema rečima američkih vojnih zvaničnika, jedna od ovih operacija izvedena je u sredu kada je Rusija izvela vazdušni napad na garnizon al-Tanf, jugoistočno od Sirije.

Američke trupe u bazi, koja je blizu granice sa Jordanom, upravljaju misijom da obučavaju i savetuju lokalne borce da se bore protiv ponovnog oživljavanja Islamske države.

Nakon što je Rusija putem komunikacione linije obavestila SAD da sprovodi operaciju kao odgovor na navodni napad na sirijske vladine snage, njeni vojni avioni su napali „borbenu ispostavu u garnizonu“, rekao je američki vojni zvaničnik.

Američki zvaničnici veruju da obaveštavanje SAD o napadu pre njegovog izvođenja implicira da Rusija „nije aktivno gađala američke trupe, već je uznemiravala američku misiju u Siriji“.

Iako nije bilo američkih trupa u blizini baze kada je Rusija izvela napad koji nije izazvao nikakve žrtve među američkim ili koalicionim trupama, američki vojni zvaničnik je rekao da je operacija koštala „značajnog povećanja provokacija“ ovog meseca.

Prema izveštaju, takvi potezi Rusije izazvali su zabrinutost među američkim vojnim zvaničnicima jer se plaše da bi „pogrešna procena mogla eskalirati u nenamerni sukob između američkih i ruskih snaga u Siriji“.

General armije. Erik Kurila, šef američke Centralne komande, primetio je da SAD imaju za cilj da izbegnu sukob sa Rusijom u Siriji, dodajući, međutim, da su najnoviji potezi Moskve jednaki eskalaciji.

„Nastojimo da izbegnemo pogrešnu procenu ili niz akcija koje bi mogle da dovedu do nepotrebnog sukoba: to ostaje naš cilj“, rekao je Kurila u saopštenju.

„Međutim, nedavno ponašanje Rusije bilo je provokativno i eskalirajuće.

Tenzije između SAD i Rusije su porasle nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom”.

Moskva tvrdi da njena operacija protiv njenog prozapadnog suseda ima za cilj da „denacifikuje“ zemlju. Ukrajina i Zapad, međutim, odbacuju ovo kao neosnovan izgovor za invaziju.

Kurir.rs/Wall Street Journal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track