BAJDENA UPITALI O NAJVEĆOJ NOĆNOJ MORI AMERIKANACA: Predsednik SAD odgovorio novinarki da izmišlja! VIDEO
Foto: EPA / Pete Marovich / POOL

direktno

BAJDENA UPITALI O NAJVEĆOJ NOĆNOJ MORI AMERIKANACA: Predsednik SAD odgovorio novinarki da izmišlja! VIDEO

Planeta -

S obzirom da se većina Amerikanaca plaši recesije, predsednik Bajden se u ponedeljak obrušio na novinarku zbog pitanja o mogućnosti da američka ekonomija uđe u recesiju dok rastuće kamatne stope jure za rastućom inflacijom.

Dok je predsednik šetao po pesku u blizini svoje kuće za odmor u Rehobot Biču, Del., upitan je za ekonomske stručnjake koji „kazuju da je recesija verovatnija nego ikad“.

„Ne – većina njih to ne kaže. Hajde, ne izmišljaj stvari, u redu?" odgovorio je Bajden.

„Sada zvučite kao republikanski političar. šalim se. To je bila šala. "

Predsednik, koji je u subotu pao sa svog bicikla u blizini, nastavio je da poziva na povećanje poreza za bogate, dok je naftne kompanije okrivljavao za rekordno visoke cene na pumpama.

„Ali šalu na stranu, ne, ne mislim da je to [neizbežno]“, rekao je Bajden. „Razgovarao sam sa [bivšim ministrom finansija] Larijem Samersom jutros i nema ništa neizbežno u recesiji.

Bajden, čiji je koja sve manje podržava sve manje Amerikanaca zbog frustracije zbog najveće inflacije od 1981. godine, rekao je na plaži da bi ove nedelje mogao doneti odluku o privremenom ukidanju federalnog poreza na gas od 18,3 centa po galonu.

„Da, razmišljam o tome“, rekao je predsednik. „Nadam se da ću do kraja nedelje imati odluku na osnovu podataka koje tražim.

Bajden je ranije pustio milionetona nafte iz strateških rezervi i dozvolio veći udeo etanola u benzinu tokom leta, ali nijedan korak nije zaustavio rast cena gasa koji je delom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu.

Od ponedeljka, prosečna cena galona redovnog gasa u celoj zemlji iznosila je 4,98 dolara, što je neznatno niže u odnosu na najviši nivo od 5,016 dolara zabeležen 14. juna, prema AAA.

Tokom razgovora sa novinarima u ponedeljak, Bajden je pokušao da za inflaciju okrivi svog prethodnika Donalda Trampa - nakon što je prethodno naveo uska grla u lancu snabdevanja COVID-19, ruskog predsednika Vladimira Putina, republikance u Kongresu, naftne kompanije, proizvođače mesa i prekookeanske brodarske kompanije.

„Takođe možemo da se krećemo u pravcu koji možemo da obezbedimo za porez – povećanje poreza za one u korporativnoj oblasti, kao i za pojedince, što se odnosi na smanjenje poreza [bivšeg predsednika Donalda] Trampa, koje je inflatorno“, rekao je Bajden. „Znate, izlazak i kupovina jahte ne pomaže mnogo privredi.

Bajden je okrivio poreski zakon iz decembra 2017. za inflaciju uprkos činjenici da je godišnja inflacija u SAD zapravo pala sa 2,1% u 2017. na 1,9% u 2018. Trenutno je na 8,6%.

Predsednik je dodao da će se zvaničnici administracije ove nedelje sastati sa direktorima naftnih kompanija, ali da on neće prisustvovati.

„Ovde imamo šansu da napravimo suštinski zaokret ka obnovljivoj energiji, električnim vozilima, i to ne samo luksuznim vozilima, već u celosti. I to je nešto što bi trebalo da budemo, moj tim će ove nedelje sedeti sa izvršnim direktorima velikih naftnih kompanija… zagledan u objašnjenje kako oni opravdavaju zaradu od 35 milijardi dolara u prvom kvartalu“, rekao je Bajden.

Novinar se javio: „Da li planirate da se sastanete sa direktorima naftih kompanija?“

„Ne“, rekao je Bajden.

"Zašto?", pitali su novinari.

„Zato što će moj tim to učiniti“, rekao je on, uprkos činjenici da se redovno sastaje sa izvršnim direktorima kako bi razgovarali o pitanjima isporuke proizvoda. Nedavno se Bajden sastao ranije ovog meseca sa proizvođačima formula za bebe kako bi razgovarali o nacionalnoj nestašici.

Republikanci, federalni bankari i vlasnik Vašington posta/Amazona Džef Bezos optužuju Bajdena da podstiče inflaciju potrošnjom, uključujući prošlogodišnji Zakon o američkom planu spasavanja od 1,9 biliona dolara.

Studija koju su krajem marta objavili istraživači Banke federalnih rezervi u San Francisku kaže da je u poslednjem kvartalu 2021. oko 3 procentna poena inflacije - ili skoro polovina u to vreme - možda uzrokovano državnim podsticajima.

Kurir.rs/NY Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track