00:48

RUSKI NOVINAR PRODAO NOBELOVU NAGRADU ZA 103,5 MILIONA DOLARA Novac ide za ukrajinsku decu

human gest

RUSKI NOVINAR PRODAO NOBELOVU NAGRADU ZA 103,5 MILIONA DOLARA Novac ide za ukrajinsku decu

Planeta -

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodata je juče na aukciji za 103,5 miliona dolara, a prikupljeni iznos usmeriće se za pomoć raseljenoj ukrajinskoj deci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj deci iz Ukrajine, saopštila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Dmitrij Muratov, Marija Resa
foto: EPA/Ed Oudenaarden, EPA-EFE/JUSTIN LAN

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podelio sa filipinskom novinarkom Marijom Resom.

Posvetio ju je svojim novinarima koji su poginuli zbog svog rada.

Nova Gazeta je objavila početkom marta da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internet stranice zbog cenzure, kao odgovor na pretnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeni stav vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio Heritage Auctions Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade "daje priliku da se čuje nečiji glas".

- Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo da pomognemo ljudima koji najviše pate, dodao je ruski novinar, posebno istakavši "decu u izbegličkim porodicama".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track