RAZGOVORI Makron danas i sutra prima buduće političke snage u parlamentu
Foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

francuski parlment

RAZGOVORI Makron danas i sutra prima buduće političke snage u parlamentu

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron čija centristička koalicija Zajedno nije osvojila apsolutnu većinu na nedavno održanim parlamentarnim izborima, danas i sutra će u Jelisejskoj palati primiti buduće političke snage koje će imati svoje poslaničke grupe u novom sazivu parlamenta, preneo je list Mond.

Prema konačnim rezulatima izbora, Makronovi centristi su osvojili najviše poslaničkih mesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mesta. Na drugom mestu je levičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija sa 131 mesto, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen dobila je 89 mesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 poslanika.

Makronovo okruženje navelo je da je cilj razgovara danas i sutra dijalog o neophodnim promenama za zemlju.

- Smisao sastanaka sa političkim snagama su dijalog i razmena za viši interes nacije i pronalazak rešenja za francuski narod, dodalo je okruženje predsednika Francuske.

Za danas su najavljeni odvojeni sastanci Makrona sa predstavnicima Republikanaca, Socijalističke partije i Nacionalnog okupljanja.

Francuski mediji su ocenili da Makron, predstavljen kao veliki gubitnik parlamentarnih izbora, treba brzo da reaguje dok ne bude uhvaćen u vrtlog medjunarodnih obaveza kao što su predstojeći važni sastanci, samiti Evropske unije i NATO-a.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track